Home

Museum De Lakenhal vernieuwt! Daarom is het museum gesloten tot voorjaar 2019. Hoogtepunten uit de collectie gaan op reis naar verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum en de Hermitage in Amsterdam. Waar hangt uw favoriet op dit moment? Hier vindt u het actuele overzicht.

Museum De Lakenhal in het Rijksmuseum, Amsterdam

Van 30 juni t/m 16 september in de tentoonstelling ‘Kwab':

Museum De Lakenhal in de Hermitage, Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam toont momenteel twee werken uit de collectie van Museum De Lakenhal:

Museum De Lakenhal in het Frans Hals Museum, Haarlem

Het Frans Hals Museum is een gelukkig huwelijk van twee collecties. Het Frans Hals Museum kent twee uiterste polen: de internationaal vermaarde collectie 17e-eeuwse kunst uit Haarlem, de bakermat van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw – met Frans Hals als pater familias. Daarnaast de collectie met actuele kunst uit de 20e en 21e eeuw, met focus op cutting edge werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Tot aan het voorjaar 2019 zal werk uit de collectie van Museum De Lakenhal hier te zien zijn:

Museum De Lakenhal in Het Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. Op het moment toont Het Mauritshuis in Den Haag een werk uit de collectie van Museum De Lakenhal, welke te zien zal zijn tot en met 13 mei 2018:

Museum De Lakenhal in het Katwijks Museum

Toorop in Katwijk

Jan Toorop (1858–1928) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode 1880-1910. Aanvankelijk werkte hij in impressionistische stijl, maar via het pointillisme ontwikkelde hij zich tot symbolistisch schilder. Ook was hij actief als portrettekenaar en ontwierp hij keramiek, reclame-affiches en boekbanden. De Nederlandse art nouveau wordt vaak met zijn werk geassocieerd. Van 1890 tot 1892 en van 1899 tot 1904 woonde Jan Toorop in Katwijk aan Zee. Hier werd in 1891 zijn dochter, de latere kunstenaar Charley Toorop geboren. In het Katwijks Museum is tot voorjaar 2019 het werk Twee Bomen (ca. 1897) van Jan Toorop te zien.

Museum De Lakenhal in het Rembrandthuis, Amsterdam

Het Rembrandthuis is gevestigd in een monumentaal pand in het hart van Amsterdam, waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt heeft. Het huis vertelt het verhaal van Rembrandt de mens, de kunstenaar, de leermeester, de verzamelaar, de ondernemer en de Amsterdammer. Een van de topstukken van Museum De Lakenhal is hier momenteel te zien (t/m september 2018):

Museum De Lakenhal in het Catharijneconvent, Utrecht

bijbelse kunst

Museum Catharijneconvent in Utrecht is het nationale museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis. De tentoongestelde kunst- en gebruiksvoorwerpen vertellen het verhaal over geloof en geloven in Nederland. Dit schilderij uit Leiden komt over om dit verhaal extra luister bij te zetten:

Museum De Lakenhal in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. In het museum wordt het verleden gepresenteerd in afwisselende en interactieve opstellingen met hoogwaardige collecties oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid. De 'Gouden Eeuw', 'Victorie!' en 'Portret van Alkmaar' belichten de roemrijke stadsgeschiedenis. Daarnaast is een verrassende presentatie van de fraaie collectie Bergense School te zien. Momenteel is De overhandiging van de oorkonde van 1255 van Graaf Willem II van Holland aan de Heemraden van Rijnland (1655), uit de collectie van Museum De Lakenhal, in Alkmaar te zien. Dit werk heeft Museum De Lakenhal in langdurig bruikleen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, sinds 2008.

Museum De Lakenhal in de Gemäldegalerie, Berlijn

De Gemäldegalerie in Berlijn toont het werk Regenten van het Loridanshof te Leiden door Jacob Fransz. van der Merck uit 1658.

Museum De Lakenhal in Stiftung Museum Kunstpalast, Düsseldorf

In de tentoonstelling Black & White. Painting from Dürer to Eliasson in Stiftung Museum kunstpalast staat het gebruik van zwart-wit in ruim 700 jaar kunst centraal. Een van de ruim 50 geselecteerde werken is Het uitzeilen van de Hollandse Vloot van de Vlieree op 9 juni 1645 (ca. 1650) door Willem van de Velde de Oude uit de collectie van Museum De Lakenhal. De tentoonstelling is te zien van 22 maart tot en met 15 juli 2018.

HET UITZEILEN VAN DE HOLLANDSE VLOOT VAN DE VLIEREE OP 9 JUNI 1645, CA. 1650
HET UITZEILEN VAN DE HOLLANDSE VLOOT VAN DE VLIEREE OP 9 JUNI 1645, CA. 1650 WILLEM VAN DE VELDE DE OUDE