Home

Museum De Lakenhal vernieuwt! Daarom is het museum gesloten tot voorjaar 2019. Hoogtepunten uit de collectie gaan op reis naar verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum en de Hermitage in Amsterdam. Waar hangt uw favoriet op dit moment? Hier vindt u het actuele overzicht.

Museum De Lakenhal in het Rijksmuseum, Amsterdam

Museum De Lakenhal in de Hermitage, Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam toont momenteel twee werken uit de collectie van Museum De Lakenhal:

Museum De Lakenhal in het Katwijks Museum

Toorop in Katwijk

Jan Toorop (1858–1928) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode 1880-1910. Aanvankelijk werkte hij in impressionistische stijl, maar via het pointillisme ontwikkelde hij zich tot symbolistisch schilder. Ook was hij actief als portrettekenaar en ontwierp hij keramiek, reclame-affiches en boekbanden. De Nederlandse art nouveau wordt vaak met zijn werk geassocieerd. Van 1890 tot 1892 en van 1899 tot 1904 woonde Jan Toorop in Katwijk aan Zee. Hier werd in 1891 zijn dochter, de latere kunstenaar Charley Toorop geboren. In het Katwijks Museum is tot voorjaar 2019 het werk Twee Bomen (ca. 1897) van Jan Toorop te zien.

Museum De Lakenhal in het Frans Hals Museum, Haarlem

Humor in de Gouden Eeuw

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw biedt voor het eerst een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. Deze tentoonstelling is tot en met 18 maart 2018 te zien in het Frans Hals Museum. Enkele topstukken uit de collectie van Museum De Lakenhal maken onderdeel uit van deze tentoonstelling:

Museum De Lakenhal in het Catharijneconvent, Utrecht

bijbelse kunst

Museum Catharijneconvent in Utrecht is het nationale museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis. De tentoongestelde kunst- en gebruiksvoorwerpen vertellen het verhaal over geloof en geloven in Nederland. Enkele schilderijen uit Leiden komen over om dit verhaal extra luister bij te zetten:

Museum De Lakenhal in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. In het museum wordt het verleden gepresenteerd in afwisselende en interactieve opstellingen met hoogwaardige collecties oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid. De 'Gouden Eeuw', 'Victorie!' en 'Portret van Alkmaar' belichten de roemrijke stadsgeschiedenis. Daarnaast is een verrassende presentatie van de fraaie collectie Bergense School te zien. Momenteel is De overhandiging van de oorkonde van 1255 van Graaf Willem II van Holland aan de Heemraden van Rijnland (1655), uit de collectie van Museum De Lakenhal, in Alkmaar te zien.

Museum De Lakenhal in de Gemäldegalerie, Berlijn

De Gemäldegalerie in Berlijn toont het werk Regenten van het Loridanshof te Leiden door Jacob Fransz. van der Merck uit 1658.

Museum De Lakenhal in de National Gallery, Londen

In de tentoonstelling Monochrome – Painting in Black & White in de National Gallery in Londen, staat het gebruik van zwart-wit in ruim 700 jaar kunst centraal. Een van de ruim 50 geselecteerde werken is Het uitzeilen van de Hollandse Vloot van de Vlieree op 9 juni 1645 (ca. 1650) door Willem van de Velde de Oude uit de collectie van Museum De Lakenhal. De tentoonstelling is te zien van 30 oktober 2017 tot 18 februari 2018. Daarna reist het schilderij verder naar het Stiftung Museum Kunstpalast in Düsseldorf, waar het onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling Black & White. Painting from Dürer to Eliasson (22 maart t/m 15 juli 2018).

HET UITZEILEN VAN DE HOLLANDSE VLOOT VAN DE VLIEREE OP 9 JUNI 1645, CA. 1650
HET UITZEILEN VAN DE HOLLANDSE VLOOT VAN DE VLIEREE OP 9 JUNI 1645, CA. 1650 WILLEM VAN DE VELDE DE OUDE