Home

Theo van Doesburg richt in 1917 in Leiden het tijdschrift De Stijl op. Al snel speelt het tijdschrift een grote rol in binnen- en buitenland. Van Doesburg nodigt geestverwante kunstenaars in het buitenland uit om in het tijdschrift te publiceren.

Rondom het tijdschrift De Stijl ontstaat een kunstenaarsgroepering, bestaande uit onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Vilmos Huszár en Gerrit Rietveld. Deze groep schilders, architecten en ontwerpers streeft naar een autonome, universele kunst, bedoeld voor een nieuwe mens in een nieuwe samenleving. Niet meer het individu, maar het grote geheel van de samenleving moet het uitgangspunt zijn. Een compleet nieuwe beeldtaal zou alle mensen op een gelijke manier moeten kunnen aanspreken en moeten leiden tot een meer harmonieuze wereld. Hun ideeën hierover publiceren ze in het tijdschrift.

Leiden en De Stijl

Leiden is de geboortestad van De Stijl. Hier richtte Theo van Doesburg (1883-1931) in 1917 het tijdschrift op waaraan de internationale beweging zijn naam dankt. In die jaren was Leiden een stad die zinderde van kunst en wetenschap, en waar wereldberoemde geleerden als Einstein, Heike Kamerlingh Onnes en Paul Ehrenfest werkten naast kunstenaars zoals Theo van Doesburg. Met zijn enorme inzet voor De Stijl gaf Theo van Doesburg een revolutionaire vorm aan een nieuwe wereld: die van het moderne leven in de twintigste eeuw.

Theo van Doesburg

Theo van Doesburg is grondlegger van De Stijl, de wereldberoemde kunststroming die in 1917 in Leiden is ontstaan. Van hieruit veroverde de radicaal vernieuwende abstracte kunst Nederland, en daarna de wereld. Lees meer over Theo van Doesburg

Theo van Doesburg
Theo van Doesburg Zelfportret (ca. 1914)

Chaotische tijd

Een belangrijke inhoudelijke drijfveer van de Stijlkunstenaars was het creëren van harmonie door het uitbalanceren van tegenstellingen, zowel in de kunst als in de wereld. De Stijl ontstond in een chaotische tijd. Theo van Doesburg was ervan overtuigd dat het in zijn ogen doorgeslagen individualisme de oorzaak was van de Eerste Wereldoorlog. Het doel van De Stijl was daarom het creëren van nieuwe universele kunst die zou passen bij het nieuwe tijdsbewustzijn, waarbij gezocht werd naar een evenwichtige verhouding tussen ‘het universeele en het individueele’.

Contra-compositie VII

Museum De Lakenhal heeft in maart 2017 op de veiling in Londen een zeldzaam, abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Hij schilderde Contra-compositie VII in 1924 in Parijs, in de hoogtijdagen van De Stijl. Precies 100 jaar nadat Theo van Doesburg in 1917 in Leiden het gelijknamige tijdschrift De Stijl oprichtte, kan Museum De Lakenhal dit topstuk van internationaal belang voor altijd toevoegen aan de collectie. Contra-compositie VII werd aangekocht dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt - mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, het Lucas van Leyden Mecenaat, de gemeente Leiden, het De Banderfonds en een aantal particuliere schenkers: Mark Aukema en Femke Aukema-Hartog, A. Bel en S.J. Bel van Liere, Philip Everts en Ineke Everts-Kuik, Heleen Gall, Allard van Halm, Ingrid Moerman, RWV Advocaten, Caesar Sterk & Ine Sterk-Berkvens en diverse anonieme schenkers.

Theo van Doesburg
Theo van Doesburg Contra-compositie VII, 1924