Home

Leidse kunstenaars in De Meelfabriek

September 2013

De Meelfabriek in Leiden opende in september 2013 haar deuren voor een bijzondere manifestatie van hedendaagse kunst. Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal en Mariska Beljon, kunsthistorica, selecteerden twaalf talentvolle kunstenaars uit Leiden. Deze kunstenaars verbonden hun werk aan de rijke architectuur en geschiedenis van dit omvangrijke industriële erfgoed aan de Zijlsingel, dat zelden toegankelijk is voor publiek.

Simone de Jong
Simone de Jong Foto: Marc de Haan
Iemke van Dijk
Iemke van Dijk Foto: Marc de Haan

Leidse Lente

Leiden is de vierde cultuurstad, de derde monumentenstad en na Amsterdam de tweede museumstad van Nederland. De laatste jaren is er een bloeiend cultureel leven ontstaan met allerlei nieuwe initiatieven, die vaak worden samengevat onder de noemer ‘Leidse lente’. De tentoonstelling in De Meelfabriek was één van die nieuwe initiatieven. Museum De Lakenhal en De Meelfabriek sloegen hiervoor de handen ineen.

Iede Reckman, Legowood
Iede Reckman, Legowood Foto: Marc de Haan
Inge Reisberman
Inge Reisberman Foto: Marc de Haan

De Meelfabriek

In De Meelfabriek aan de Zijlsingel werd tussen 1883 en 1988 op grote schaal meel geproduceerd. De verschillende soorten graan werden per boot aangevoerd over de aangrenzende singels. Het complex is een van de omvangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden en behoort tot het belangrijkste industriële erfgoed van Nederland. Projectontwikkelaar Ab van der Wiel kocht De Meelfabriek in 1998 met het plan om het complex nieuw leven in te blazen. Atelier Zumthor & Partner uit Zwitserland kreeg opdracht om een herontwikkelingsplan te maken, dat voorziet in Fitness & Spa, een hotel, cafés en restaurants, een kunst- en cultuur gebouw, kantoorruimte voor de creatieve sector en woningen. Komend jaar wordt begonnen met de uitvoering van het eerste deel van dit plan.

Guido Winkler
Guido Winkler Foto: Marc de Haan
Koen Hauser
Koen Hauser Foto: Marc de Haan

Nieuwe kunstwerken

Zeven kunstenaars hebben speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk op locatie gemaakt. Maurice Braspenning maakte een monumentaal portret van architect Peter Zumthor: “Mijn uitgangspunt was een verbinding te maken tussen gebouw, materiaal en architectuur. Daarvoor heb ik de kop van architect Peter Zumthor, die de Meelfabriek gaat verbouwen, gebruikt. Het is een grote krijttekening waarbij het hoofd schuin geklemd staat als een zwerfkei, tussen vloer en plafond. In het proces van de verbouwing zal de muur er uiteindelijk door Zumthor uitgebroken worden.” Kunstenaars Iemke van Dijk, Guido Winkler, Maarten Overdijk & Flore de Koning maakten speciaal voor deze gelegenheid ruimtelijke installaties die zich verbinden met de bijzondere architectuur van De Meelfabriek. Izaak Zwartjes bouwde op 22 meter hoogte, tussen twee gebouwdelen, een nest waarin hij tussen 10 en 13 september zelf verbleef. Marjolein van Haasteren toonde bestaande schilderijen naast nieuw werk, dat ze speciaal voor deze tentoonstelling maakte. Hanneke Francken toonde tekeningen, Iede Reckman liet het beeld Legowoord (2008) zien en er waren films te bewonderen van Inge Reisberman en Koen Hauser. Simone de Jong heeft oud-werknemers van De Meelfabriek geïnterviewd en weefde fragmenten uit hun verhalen in een poëtische route door het complex. Wie de route liep, zag alle kunstwerken en gebouwdelen.

Marjolein van Haasteren
Marjolein van Haasteren Foto: Marc de Haan
Hanneke Francken
Hanneke Francken Foto: Marc de Haan

Deelnemende kunstenaars

Maurice Braspenning, Iemke van Dijk, Hanneke Francken, Marjolein van Haasteren, Koen Hauser, Simone de Jong, Iede Reckman, Inge Reisberman, Maarten Overdijk & Flore de Koning, Guido Winkler en Izaak Zwartjes.

Maurice Braspenning
Maurice Braspenning Foto: Marc de Haan
Maarten Overdijk
Maarten Overdijk Foto: Marc de Haan