Home

BEZOEK MET KINDEREN

Kinderen hebben een onbevangen blik op de wereld en volop fantasie. Ook wanneer zij kijken naar objecten in het museum. Hun visie en mening kan heel verfrissend zijn en kan ook volwassenen op een hele andere manier laten kijken. Het is helemaal niet nodig een expert te zijn om een mening over kunst te hebben. De volgende tips kunnen handvatten bieden voor een bezoek met kinderen aan Museum De Lakenhal.

TIPS VOOR EEN AVONTUURLIJK BEZOEK MET KINDEREN

MAAK DE KINDER KIJKTOUR

Er is een gratis kijktour voor kinderen van 6 tot 12 jaar verkrijgbaar bij de informatiebalie. Door middel van vragen en opdrachten kijken jullie allemaal ineens heel anders naar de collectie. Ook bij tijdelijke tentoonstellingen is vaak een aangepaste kijktour beschikbaar.

OF GA LEKKER JE EIGEN GANG

Geen zin in de kinder kijktour? Ga zelf op ontdekkingstocht! Waarom zou je de museumcollectie op chronologie of thema bekijken, als kinderen ook zelf kunnen bepalen waar ze als eerste heen willen? Neem wel een plattegrond mee: kinderen vinden een plattegrond vaak erg interessant en willen graag zelf de weg vinden. Plattegronden zijn verkrijgbaar bij de kassa.

NEEM DE TIJD

Of het nu een halve minuut of een half uur is, bepaal zelf hoe lang jullie een schilderij of voorwerp bekijken. Het is echt niet nodig om een expert te zijn of het kunstwerk ‘te snappen’ om te genieten van kunst. Alles wat jullie vinden van een kunstwerk is goed.

WEES NIET TE STIL

Het is gewoon toegestaan om rustig te praten in Museum De Lakenhal!

GA IN GESPREK

Praat met de (klein)kinderen over wat er te zien is. Vragen die daarbij kunnen helpen zijn:

  • Wat is het grootste, kleinste, mooiste, lelijkste of raarste kunstwerk of object in deze ruimte?
  • Hoe zou de stof van die jurk aangevoeld hebben?
  • Hoe lang zou de schilder gedaan hebben over het maken van dit schilderij?

BEKIJK HET VANUIT HUN PERSPECTIEF

Kinderen bekijken de zaal letterlijk vanuit een ander perspectief. Zak eens door je knieën om te ervaren hoe zij de dingen zien. Misschien vallen er plotseling hele andere details op!

HEB PLEZIER MET KUNST!

Spelletjes zijn een leuke aanvulling op het museumbezoek.

  • Laat iemand van de groep een kunstwerk kiezen waarop een persoon staat afgebeeld en doe een houding of gezichtsuitdrukking na. De anderen raden vervolgens om welk kunstwerk het gaat.
  • Speel ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ met de voorwerpen en kunstwerken uit de zaal.
  • Laat de kinderen uitkijken naar een figuur die ze doet denken aan bijvoorbeeld een familielid, klasgenootje of beroemd persoon. Vraag ook waarom ze dit vinden.

NEEM EEN PAUZE

Neem pauze wanneer daar behoefte aan is. Op het voorplein is genoeg zitmogelijkheid om even uit te rusten en wat te drinken.

KOM NOG EENS TERUG

Er is van alles te zien in Museum De Lakenhal, dat hoeft niet allemaal in één bezoek. Er zijn bovendien regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, zodat ieder bezoek weer nieuw is. Tot hun 18de jaar mogen kinderen bovendien gratis naar binnen, óók als er toeslagen gelden voor tijdelijke tentoonstellingen.

GEEN ZORGEN

Museum De Lakenhal heeft voldoende faciliteiten om een bezoek met (klein)kinderen mogelijk te maken: lift en garderobe zijn aanwezig, net als verschoonmogelijkheid in de toiletten. Buggy’s en kinderwagens zijn toegestaan in de museumzalen.