Home

Informatieoverzicht Restauratie & Uitbreiding Museum De Lakenhal

2016 - 2018

Museum De Lakenhal vernieuwt! Op deze pagina zijn documenten verzameld die een overzicht geven van de werkzaamheden en planning.

12 oktober 2016: RESTAURATIE EN UITBREIDING VAN MUSEUM DE LAKENHAL VAN START

De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal kan van start. De Leidse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het beschikbaar stellen van het benodigde krediet om de plannen uit te kunnen voeren. De aanbesteding is gewonnen door bouwcombinatie Nieuw Laecken bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide.

16 oktober

Op zondag 16 oktober is Museum De Lakenhal voor het laatst geopend: van 6.30 uur tot 17.00 uur is het museum voor iedereen gratis toegankelijk. Er wordt een speciaal sluitingsprogramma gepresenteerd met VARA’s Vroege Vogels, lezingen, Art Talks en live muziek. Vanaf maandag 17 oktober is het museum gesloten tot aan de heropening in het voorjaar van 2019.

Robert Strijk, wethouder Cultuur: “De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal kan nu heel snel van start gaan. Hiermee krijgt Leiden het museum dat het verdient. Met ruimte voor de vaste collectie en prachtige nieuwe tentoonstellingszalen. Hier wordt de geschiedenis van de stad verteld. Ik ben dan ook erg blij dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van extra geld voor dit project. Het museum levert een belangrijke bijdrage aan de bloei van Leiden als cultuur- en museumstad.”

Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal: “Deze plannen kennen een lange voorgeschiedenis. Nu is het eindelijk zover. In samenwerking met de architectencombinatie Julian Harrap Architects (restauratie) en HappelCornelisseVerhoeve (nieuwbouw) zal Museum De Lakenhal laten zien dat een klassiek museum met een lange en roemrijke geschiedenis heel goed samen kan gaan met een eigenwijze en eigentijdse uitstraling. In het vernieuwde museum staat straks onze fantastische collectie van Leidse kunst, kunstnijverheid en geschiedenis weer op een voetstuk. Het publiek zal worden verwelkomd in een gerestaureerd entreegebied met alle faciliteiten die passen bij een 21e-eeuws, publieksgericht museum. We kijken ernaar uit om het resultaat van dit mooie project in 2019 aan iedereen te laten zien.”

Feestelijk afscheid

Op zondag 16 oktober viert Museum De Lakenhal de laatste openingsdag met een feestelijk programma. De deuren van het museum zijn geopend vanaf 6.30 uur met ontbijt voor alle gasten en vrij entree. Vanaf 7.00 uur wordt in het radioprogramma Vroege Vogels live vanuit Museum De Lakenhal de winnaar van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek bekend gemaakt. De gehele dag zijn er diverse activiteiten: Art Talks door conservatoren en museumgidsen, toelichtingen over de restauratie en uitbreiding en een spetterend muzikaal programma door saxofoonkwartet ArtVark. Aan het einde van de middag wordt het museum officieel gesloten door directeur Meta Knol, wethouder Robert Strijk en stadsdichter Wouter Ydema. Het gehele programma is te vinden via lakenhal.nl.

Planning

De werkzaamheden nemen naar verwachting twee en een half jaar in beslag. Topstukken uit de collectie zijn te zien in andere musea, zoals het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Alkmaar en binnenkort ook in onder andere het Mauritshuis en het Frans Hals Museum. Na de ontruiming van het museum start de aannemer in januari 2017 met de werkzaamheden. Museum De Lakenhal opent naar verwachting in het voorjaar van 2019 de deuren weer voor het publiek. Tijdens het landelijke Rembrandtjaar in 2019 presenteert Museum De Lakenhal in het najaar de tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt’, in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford.

Wilt u zien hoe het wordt? Kom dan snel naar het museum, waar de bouwplannen te zien zijn in vier fraaie maquettes. Of neem een kijkje op onze website, waar de plannen uitgebreid worden toegelicht.

Meer informatie?

Neem contact op met de afdeling Publiek van Museum De Lakenhal:
+31 (0)71 5165360
pr@lakenhal.nl

architecten

Op 7 oktober 2013 werd de selectie bekendgemaakt: Julian Harrap Architects (JHA) uit Londen voor de restauratie en het jonge, talentvolle architectenteam Happel Cornelisse Verhoeven (HCV) uit Rotterdam voor de uitbreiding.

Het bureau Julian Harrap Architects (JHA) behoort tot de internationale top op restauratiegebied. Het bureau wordt voor dit project vertegenwoordigd door Robert Sandford en Lyall Thow. JHA is onder meer verantwoordelijke voor de restauratie van het Sir John Soane's Museum in Londen en het Neues Museum in Berlijn (met David Chipperfield Architects), dat in 2011 werd onderscheiden met de Mies van der Rohe Award.

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (HCVA) bestaat uit Ninke Happel, Floris Cornelisse en Paul Verhoeven. Dit veelbelovende trio werkt vanuit een ambachtelijke, duurzame basis aan ontwerpen die nieuwbouw op vanzelfsprekende en eigentijdse wijze verbinden met de stedelijke of landschappelijke omgeving. Happel Cornelisse Verhoeven is winnaar van de ARCAward 2013 voor het interieurontwerp van het Noord-Hollands Archief. Ook werden zij in november 2013 genomineerd als Architect van het Jaar.

De architecten worden ondersteund door een team van specialisten met veel museale ervaring op het gebied van onder meer bouwfysica, elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties, beveiliging, bouwkosten en constructie.

downloads

Diverse documenten:

onderzoeksrapport Joristrap notitie Joristrap advies verplaatsing joristrap Rijksbouwmeester Architecten statement visiedocument

beeldbank

Klik op de thumbnails voor download.

GEMEENTE LEIDEN

Op de website van de Gemeente Leiden vindt u meer informatie en documenten, zoals het kaderbesluit en bestemmingsplan Lammermarkt.

MEER INFORMATIE VIA GEMEENTE LEIDEN