Home

Informatieoverzicht Restauratie & Uitbreiding Museum De Lakenhal

2016 - 2018

Museum De Lakenhal vernieuwt! Op deze pagina zijn documenten verzameld die een overzicht geven van de werkzaamheden en planning.

6 maart 2017: EERSTE (MIJL)PAAL

Maandag 6 maart sloegen wethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal. Begin dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemerscombinatie Nieuw-Laecken. Sindsdien zijn werkzaamheden ter hand genomen zoals de bescherming van waardevolle onderdelen van het gebouw, de demontage van onderdelen die vervangen worden, het doen van destructief onderzoek en het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden. Nu was het moment daar voor het slaan van de eerste paal voor de nieuwbouw, die aan de Lammermarktzijde zal verrijzen.

Het feestelijke moment werd gevierd in het bijzijn van een groep van ruim honderd betrokkenen, op het voorplein van de zeventiende eeuwse ‘Laecken-Halle’. Voor het eerst sinds 1992 is dit voorplein nu weer te zien in de oorspronkelijke staat, zoals het in 1640 door architect Arent van ’s-Gravesande werd ontworpen. In 1992 kreeg het voorplein een tijdelijke, glazen overkapping om ruimte te bieden aan de kassa, garderobe en museumwinkel. Deze worden in de nieuwe situatie inpandig gerealiseerd. De monumentale voorgevel staat op dit moment volop in de steigers, zodat na de restauratie deze unieke gevel zich weer toont als in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw.

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: “Wij zijn bijzonder blij met de viering van dit symbolische moment. De langverwachte restauratie en uitbreiding van het museum is begonnen! We zien er naar uit om het resultaat in het voorjaar van 2019 aan het publiek te kunnen laten zien.”

Robert Strijk, wethouder Cultuur: “De voorbereidingen van de bouw zijn al sinds januari in volle gang achter gesloten deuren. Vandaag vieren we de officiële start van de bouw met het slaan van de eerste paal. Het museum levert een belangrijke bijdrage aan de bloei van Leiden als cultuur- en museumstad. Dat het museum ondertussen niet stil zit, en volop deelneemt aan het themajaar 100 jaar De Stijl, hebben we afgelopen week kunnen zien bij de aankoop van een topstuk van Van Doesburg. Een mooie toevoeging aan de collectie van De Lakenhal die de geschiedenis van de stad verteld.”

16 oktober 2016: FEESTELIJK AFSCHEID

Op zondag 16 oktober is Museum De Lakenhal voor het laatst geopend: van 6.30 uur tot 17.00 uur is het museum voor iedereen gratis toegankelijk. Er wordt een speciaal sluitingsprogramma gepresenteerd met VARA’s Vroege Vogels, lezingen, Art Talks en live muziek. Vanaf maandag 17 oktober is het museum gesloten tot aan de heropening in het voorjaar van 2019.

Robert Strijk, wethouder Cultuur: “De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal kan nu heel snel van start gaan. Hiermee krijgt Leiden het museum dat het verdient. Met ruimte voor de vaste collectie en prachtige nieuwe tentoonstellingszalen. Hier wordt de geschiedenis van de stad verteld. Ik ben dan ook erg blij dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van extra geld voor dit project. Het museum levert een belangrijke bijdrage aan de bloei van Leiden als cultuur- en museumstad.”

Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal: “Deze plannen kennen een lange voorgeschiedenis. Nu is het eindelijk zover. In samenwerking met de architectencombinatie Julian Harrap Architects (restauratie) en HappelCornelisseVerhoeve (nieuwbouw) zal Museum De Lakenhal laten zien dat een klassiek museum met een lange en roemrijke geschiedenis heel goed samen kan gaan met een eigenwijze en eigentijdse uitstraling. In het vernieuwde museum staat straks onze fantastische collectie van Leidse kunst, kunstnijverheid en geschiedenis weer op een voetstuk. Het publiek zal worden verwelkomd in een gerestaureerd entreegebied met alle faciliteiten die passen bij een 21e-eeuws, publieksgericht museum. We kijken ernaar uit om het resultaat van dit mooie project in 2019 aan iedereen te laten zien.”

Op zondag 16 oktober viert Museum De Lakenhal de laatste openingsdag met een feestelijk programma. De deuren van het museum zijn geopend vanaf 6.30 uur met ontbijt voor alle gasten en vrij entree. Vanaf 7.00 uur wordt in het radioprogramma Vroege Vogels live vanuit Museum De Lakenhal de winnaar van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek bekend gemaakt. De gehele dag zijn er diverse activiteiten: Art Talks door conservatoren en museumgidsen, toelichtingen over de restauratie en uitbreiding en een spetterend muzikaal programma door saxofoonkwartet ArtVark. Aan het einde van de middag wordt het museum officieel gesloten door directeur Meta Knol, wethouder Robert Strijk en stadsdichter Wouter Ydema.

12 oktober 2016: RESTAURATIE EN UITBREIDING VAN MUSEUM DE LAKENHAL VAN START

De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal kan van start. De Leidse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het beschikbaar stellen van het benodigde krediet om de plannen uit te kunnen voeren. De aanbesteding is gewonnen door bouwcombinatie Nieuw Laecken bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide.

Planning

De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal verloopt voorspoedig en is op schema. Naar verwachting zal nog dit jaar het hoogste punt voor de nieuwbouw worden bereikt. De werkzaamheden nemen naar verwachting twee en een half jaar in beslag. Topstukken uit de collectie zijn te zien in andere musea, zoals het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Alkmaar, het Mauritshuis en het Frans Hals Museum. Museum De Lakenhal opent naar verwachting in het voorjaar van 2019 de deuren weer voor het publiek. Tijdens het landelijke Rembrandtjaar in 2019 presenteert Museum De Lakenhal in het najaar de tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt’, in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford.

Meer informatie?

Neem contact op met de afdeling Publiek van Museum De Lakenhal:
+31 (0)71 5165360
pr@lakenhal.nl

architecten

Op 7 oktober 2013 werd de selectie bekendgemaakt: Julian Harrap Architects (JHA) uit Londen voor de restauratie en het jonge, talentvolle architectenteam Happel Cornelisse Verhoeven (HCV) uit Rotterdam voor de uitbreiding.

Het bureau Julian Harrap Architects (JHA) behoort tot de internationale top op restauratiegebied. Het bureau wordt voor dit project vertegenwoordigd door Robert Sandford en Lyall Thow. JHA is onder meer verantwoordelijke voor de restauratie van het Sir John Soane's Museum in Londen en het Neues Museum in Berlijn (met David Chipperfield Architects), dat in 2011 werd onderscheiden met de Mies van der Rohe Award.

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (HCVA) bestaat uit Ninke Happel, Floris Cornelisse en Paul Verhoeven. Dit veelbelovende trio werkt vanuit een ambachtelijke, duurzame basis aan ontwerpen die nieuwbouw op vanzelfsprekende en eigentijdse wijze verbinden met de stedelijke of landschappelijke omgeving. Happel Cornelisse Verhoeven is winnaar van de ARCAward 2013 voor het interieurontwerp van het Noord-Hollands Archief. Ook werden zij in november 2013 genomineerd als Architect van het Jaar.

De architecten worden ondersteund door een team van specialisten met veel museale ervaring op het gebied van onder meer bouwfysica, elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties, beveiliging, bouwkosten en constructie.

downloads

Diverse documenten:

onderzoeksrapport Joristrap notitie Joristrap advies verplaatsing joristrap Rijksbouwmeester Architecten statement visiedocument

beeldbank

Klik op de thumbnails voor download.

GEMEENTE LEIDEN

Op de website van de Gemeente Leiden vindt u meer informatie en documenten, zoals het kaderbesluit en bestemmingsplan Lammermarkt.

MEER INFORMATIE VIA GEMEENTE LEIDEN