PERSBERICHT


"Stad van verf" een wekelijkse serie in museum De Lakenhal en het Leidsch Dagblad

15-02-2010

Gedurende de afgelopen eeuwen woonden en werkten enkele van ’s werelds beste en beroemdste schilders in Leiden. In een wekelijkse serie in het Leidsch Dagblad neemt Onno Blom een schilderij van een van deze Leidse meesters uit de collectie van De Lakenhal onder de loep. In het museum kunnen bezoekers de krant nog eens nalezen, gezeten aan een speciaal hiervoor ontworpen tafel en stoel van Ramin Visch. Met de laatste zaterdageditie van het Leidsch Dagblad onder de arm betalen bezoekers de helft van de toegangsprijs tot het museum.

De serie Stad van verf besteedt in 22 afleveringen aandacht aan beroemde schilders uit de collectie van De Lakenhal. Iedere week wordt in het museum een nieuw tafeltje bijgeschoven, met daarop de krant van die week. Elke zaterdag bespreekt Onno Blom daarin weer een ander schilderij van een belangrijke Leidse kunstenaar.
De serie ging op 2 januari van start met een artikel over Cornelis Engebrechtsz. en inmiddels zijn de topstukken van Lucas van Leyden, Isaac Claesz. van Swanenburg, David Bailly, Rembrandt van Rijn, Jan van Goyen en Jan Lievens beschreven en voorzien van een hedendaags ameublement. Gerrit Dou, Jan Steen en vele andere grootheden zullen in de komende weken volgen. 
Eind mei verschijnt de artikelenreeks in een boek, dat wordt uitgegeven door HDC Media in het kader van het 150-jarig bestaan van het Leidsch Dagblad.
Stad van verf past naadloos in het project Werk in Uitvoering, waarin De Lakenhal van 12 maart t/m 31 december 2010 de vaste collectie centraal stelt. De rode draad in de collectie is de geschiedenis van Leiden en de beroemde kunstenaars die er woonden en werkten. Maar waarom verzamelt een museum eigenlijk? Wat is belangrijk genoeg om wel of niet aan het publiek te tonen? Welke informatie wil het publiek horen? En voor wie verzamelt een museum?
Deze vragen en nog meer stelt De Lakenhal aan zichzelf en haar bezoekers.
In 2010 verandert de museumvloer in een werkvloer. In het bijzijn van publiek wordt gewerkt aan de vaste collectie  door middel van depotopstellingen, basisregistratie- en onderzoeksprojecten en proefopstellingen van deelverzamelingen, waarbij externe deskundigen en hedendaagse kunstenaars zijn betrokken. De bezoekers kunnen meekijken en meedenken met een keur van museale werkzaamheden die normaal gesproken achter de schermen plaatsvinden.

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.