PERSBERICHT


Museumweekend met start nieuwe serie talkshows door Onno Blom

01-04-2010

Tijdens het Nationaal Museumweekend, op 10 en 11 april, is De Lakenhal gratis toegankelijk. Op zaterdag start om 15.15 uur een gratis rondleiding door het museum en op zondag kunt u gratis op de foto met uw favoriete verzamelobject en van 15.00 tot 16.30 uur gratis aanschuiven bij de Leidse Salon.

De Leidse Salon
Zondag 11 april start De Lakenhal met de eerste van een reeks Leidse Salons: live talkshows over de wereld van de kunst, wetenschap en politiek. De presentatie is in handen van Onno Blom. Gasten op de eerste editie zijn schrijver en dichter Nico Dijkshoorn, hoogleraar Willem Otterspeer, beeldend kunstenaar Maurice Braspenning en D’66 politica Elze ’t Hart. De gesprekken worden aan elkaar geregen door de ambachtelijke popliedjes van Elske DeWall.

Rijke traditie
Leiden heeft een rijke traditie van literaire genootschappen, disputen en bijeenkomsten waar verhitte discussies werden gevoerd over de actualiteit en waar men elkaar gedichten en verhalen voorlas. Denk alleen al aan het fameuze genootschap Kunst Wordt Door Arbeid Verkregen, opgericht in 1776, waar Willem Bilderdijk zijn eerste gedicht schreef en dat tot een bolwerk van Patriotten zou uitgroeien, voordat de prachtige vergaderzaal bij de kruitramp in 1807 in puin werd gelegd.
De Lakenhal wil deze traditie nieuw leven inblazen door vier keer per jaar de Leidse Salon te organiseren. Onno Blom presenteert de Leidse Salons en ontvangt in het museum gasten uit de wereld van de kunst, wetenschap en politiek.

Van universiteit tot poëzie
Nico Dijkshoorn, Leids schrijver en dichter, leest voor uit en vertelt over zijn nieuwe bundel Dijkshoorn. Tweede gast is Willem Otterspeer, hoogleraar universiteitsgeschiedenis en biograaf. Het ontstaan van de academie in 1575, een jaar nadat Leiden werd ontzet, en het belang van de academie voor de stad staan centraal in zijn verhaal. Andere gesprekspartners zijn die middag: Elze ’t Hart, politicus voor D66 Leiden en beeldend kunstenaar Maurice Braspenning, die tot 4 april een presentatie heeft in galerie Ronmandos, Prinsengracht te Amsterdam. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Elske DeWall die haar ambachtelijke popliedjes op haar akoestische gitaar ten gehore brengt.

De Leidse salon wordt vervolgd op zondag 30 mei, 26 september en 28 november 2010. Ze beginnen om 15.00 uur en eindigen omstreeks 16.30. Er is geen pauze en iedereen mag binnenlopen.

 


 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.