PERSBERICHT


Stad van verf

11-05-2010

Meesterwerken schilderkunst uit collectie Lakenhal samengebracht in boek en tentoonstelling

Leiden is een stad van verf. Wie van ver komt, wordt getroffen door haar schilderachtige silhouet. Maar dat is niet alles. Gedurende de afgelopen eeuwen woonden en werkten enkele van ’s werelds beste en beroemdste schilders in de stad en hielden haar een spiegel voor. Ze gaven haar een gezicht. In het boek Stad van verf neemt Onno Blom 25 Leidse schilderijen onder de loep van 25 schilders vanaf de middeleeuwen tot nu: van Lucas van Leyden, Rembrandt, Jan van Goyen en Jan Steen tot Alexander Hugo Bakker Korff, Floris Verster en Theo van Doesburg. De bijzondere band tussen de stad Leiden en deze beroemde kunstenaars wordt daarmee opnieuw en met verve onder de aandacht gebracht. 

Kunst in de krant

Museum De Lakenhal beschikt met deze publicatie over een uniek, sprookjesachtig hoogtepuntenboek, geselecteerd en geschreven door Onno Blom. Leidenaar Onno Blom (1969) is schrijver, letterkundige en biograaf van Jan Wolkers. Het boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Leidsch Dagblad, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Vanaf 2 januari 2010 verscheen in de zaterdageditie van het Leidsch Dagblad wekelijks een uitgebreide, geïllustreerde tekst over een kunstwerk uit de Lakenhalcollectie. Al deze teksten zijn nu, met enkele toegiften, gebundeld. Het boek Stad van Verf wordt uitgegeven door HDC Media en verschijnt in een bijzondere vormgeving van Hansje van Halem. 

Speciale presentatie 

Stad van verf bevat topstukken van onder anderen Rembrandt, Jan Steen, Gerrit Dou, Floris Verster en vele andere grootheden waaronder Theo van Doesburg en Bram van Velde. Al deze werken maken deel uit van de verzameling van De Lakenhal en zijn nog de hele zomer op zaal te zien. Aan door Ramin Visch vormgegeven leestafeltjes kunnen bezoekers in het museum de kranten lezen, waarin de stukken van Onno Blom in de afgelopen maanden zijn gepubliceerd. Het boek met gebundelde teksten is vanaf 29 mei voor € 29,50 verkrijgbaar bij de museumwinkel, de boekhandel of online te bestellen via www.boekenvandekrant.nl.

Alexander Pechtold neemt eerste exemplaar in ontvangst

Op 29 mei wordt het eerste exemplaar van Stad van Verf in De Lakenhal aangeboden aan Alexander Pechtold, voorman van D66 en oud-medewerker van De Lakenhal. Tegelijkertijd zal de onthulling plaatsvinden van een nieuw meesterwerk, dat aan de collectie van het museum wordt toegevoegd. Op 29 mei wordt de identiteit van dit nieuwe werk door directeur Meta Knol bekend gemaakt. 

Werk in Uitvoering

Stad van verf past naadloos in het project Werk in Uitvoering dat nog loopt t/m 31 december 2010. Met Werk in Uitvoering stelt De Lakenhal haar eigen collectie en verzamelgeschiedenis een jaar lang voor 100% centraal. Dit ‘museale genenonderzoek’ maakt deel uit van een ingrijpend proces van museale vernieuwing, waarin ook wordt geëxperimenteerd met nieuwe publieksbenaderingen. 

 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Lieke Timmermans/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.