PERSBERICHT


De Lakenhal koopt Wolkers' apotheose

29-05-2010

Museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van Jan Wolkers aangekocht, door hemzelf ‘het grote gele doek’ genoemd. Wolkers maakte dit schilderij kort voor zijn overlijden in 2007. Hij beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar. Karina Wolkers draagt het schilderij vanmiddag officieel over aan Museum De Lakenhal. “Het is een heel bijzonder werk,” aldus museumdirecteur Meta Knol. “De ziel van Jan Wolkers zit erin.”

De laatste twintig jaar werkte Wolkers heel geconcentreerd aan een oeuvre van grotendeels monochrome schilderijen, waarbij de verf in korte verftoetsen met subtiele kleurschakeringen op het doek werd gezet. Met dit grote gele doek wilde Wolkers een stralend schilderij maken. Schrijver Onno Blom (1969) bezocht Wolkers in zijn atelier op Texel, terwijl het werk nog op de ezel stond. Wolkers vertelde hem dat de goudgele kleur van het schilderij was geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast het atelier. De kunstenaar had ooit een stekje ervan meegenomen uit de Leidse Hortus Botanicus.


Jan Wolkers (Oegstgeest 1925 - Texel 2007) bezocht Museum De Lakenhal vaak, al vanaf zijn vroegste jeugd. Het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk op hem achter en waarschijnlijk inspireerde de collectie hem als beeldend kunstenaar en schrijver. In 2008 bezochten tienduizenden mensen de overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Wolkers in De Lakenhal. Meta Knol beschouwt het aangekochte doek als een sleutelwerk in het oeuvre van Jan Wolkers: “En sleutelstukken uit het oeuvre van Wolkers horen thuis in De Lakenhal.”


Vandaag wordt ook het boek Stad van Verf gepresenteerd, een keuze van persoonlijke hoogtepunten uit de collectie van De Lakenhal, geselecteerd en beschreven door Onno Blom. Vanaf 2 januari 2010 verschenen deze teksten wekelijks als feuilleton in het Leidsch Dagblad, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Het boek Stad van Verf bevat teksten over beroemde Leidse schilders zoals Rembrandt, Jan van Goyen, de Leidse fijnschilders, Floris Verster en Theo van Doesburg. Als toegift is ook de nieuwe aankoop van Jan Wolkers in het boek opgenomen. Het schilderij is vanaf zaterdag 29 mei te bewonderen in Museum De Lakenhal. Daar is ook het boek Stad van Verf verkrijgbaar.


Meer informatie via www.lakenhal.nl.


 


 


 


Titel schilderij:
Zonder titel, 2006 (cadmiumgeel)
Olieverf op linnen
200 x 200 cm ( 4 doeken van 100 x 100 cm )


 Uitgave Stad van verf
Uitvoering : Gebonden
Omvang : 256 pag´s
ISBN  : 978-90-77842-45-4
Verkoopprijs : € 29,50
Uitgever : HDC Media
Website : www.boekenvandekrant.nl

Informatie
Lieke Timmermans 06 245 03 978

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.