PERSBERICHT


To keep / Om te houden, Bente Hamel en Catharina van Campen

06-06-2010

Een ongewone audiotour over bewaardrift van geluidskunstenaars Bente Hamel en Catherine van Campen. Hans Dagelet is de gids.

Dit jaar vraagt De Lakenhal hedendaagse kunstenaars om te reflecteren op de museumcollectie, in het kader van het project Werk in Uitvoering. Geluidskunstenaars en radiomakers Catherine van Campen en Bente Hamel bijten vanaf 10 juni de spits af met hun audiotour To keep / Om te houden.

 

Hamel en Van Campen hadden de afgelopen maanden een tijdelijke projectstudio in de Lakenhal. Hier deden ze onderzoek naar de menselijke hang naar verzamelen. Ze verkenden de zalen en depots van het museum en voerden openbare gesprekken met kenners en bezoekers. Waarom verzamelen mensen eigenlijk? Wat doet de tijd met ons bewaarde verleden?

 

In To keep / Om te houden volgen Hamel en van Campen verschillende routes, zowel door de zalen van de Lakenhal als door hun eigen kamers, kasten en laden. Zij spelen hierbij met het fenomeen museumtour. Normaal gesproken verwacht de luisteraar hierbij accurate, feitelijke informatie. To keep / Om te houden haakt in op dit verwachtingpatroon, maar geeft er een andere, associatieve invulling aan. Met deze audiotour worden bezoekers via het museum en haar collectie de persoonlijke werkelijkheid van Hamel en Van Campen binnen getrokken.

 

De audiotour To keep / Om te houden is vanaf 10 juni gratis beschikbaar voor bezoekers van De Lakenhal of te downloaden op: www.lakenhal.nl
Stemmen audiotour: Bente Hamel, Catherine van Campen, Hans Dagelet (gids).

 

Bente Hamel maakt geluidskunst en installaties op ondermeer Festival aan de Werf, Oerol en VPRO radio. Hamels hoorspel Het hoofd van Ferdinand Cheval, een samenwerking met muzikant Spinvis, werd genomineerd voor de Prix Europa 2005. Voor de VPRO radio maakt ze de serie 1Minuut, waarmee ze met andere makers in 2008 de Prix Europa won.
Catherine van Campen maakt hoorspelen en documentaires voor de radio en is –evenals Bente Hamel- sinds 2003 verbonden aan het mede door haar opgerichte collectief Radiomakers Desmet. Een paar jaar geleden debuteerde Catherine van Campen ook als documentair filmer. Met haar debuutfilm Eeuwige Moes won ze de Stimuleringsfondsprijs 2006, de film draaide onder meer in het Moma in New York. Voor haar tweede film Drona&ik won ze de Stimuleringsfondsprijs 2009.
-------------------------
Werk in Uitvoering
2010 staat voor Museum De Lakenhal in het teken van onderzoek naar de eigen collectie. 135 jaar verzamelgeschiedenis komt voorbij over de rollerband die centraal in het museum opgesteld staat. Objecten worden beoordeeld, geregistreerd en gefotografeerd. Zo zijn de afgelopen maanden duizenden keramische objecten voorbij gekomen. De mooiste stukken zijn te zien in tijdelijke opstellingen in het Museum.

 

Andere kunstenaars die de komende maanden met projecten zullen reflecteren op de collectie van De Lakenhal zijn o.a: Hans de Bruijn, Jan Rothuizen, Ni Haifeng, Roy Villevoye, RNUL.

 


De installatie To keep / Om te houden kwam tot stand met steun van het fonds BKVB.

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.