PERSBERICHT


Lucas van Leyden favoriet

28-06-2010

Bezoekers Lakenhal kiezen voor het Laatste Oordeel 

Bezoekers van Museum De Lakenhal kiezen het drieluik het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden als topstuk. Sinds maart peilt het Leidse museum de mening en wensen van de museumbezoeker, in het kader van het grootschalige collectieproject Werk in Uitvoering. Alle bezoekers is gevraagd hun favoriete werk te noemen. Circa 10% van de geënquêteerden koos spontaan voor het werk van de grote renaissanceschilder. 

Op nummer twee staan de typische ‘Bavelaars’ kijkkastjes van hout en ivoor, die door de Leidse familie Bavelaar rond 1800 gemaakt werden voor passanten en toeristen. Het grote glas-in-loodraam dat Harm Kamerlingh Onnes in 1929 ontwierp voor het Algemeen Handelsblad werd derde. Dit fraai vormgegeven raam verbeeldt de verschillende stadia in de productie en distributie van kranten. Alle overige onderzoeksresultaten zijn te vinden op de museale website.

Het onderzoek loopt nog steeds en is onderdeel van Werk in Uitvoering, een grootschalig, publieksgericht project waarin De Lakenhal haar eigen collectie onderzoekt. Centraal in het museum staat een industriële rollenband opgesteld waarover gemiddeld 60 objecten per dag passeren, die normaal gesproken in het depot blijven. Het publiek kan over de schouders van museummedewerkers meekijken bij de registratie, conservering en fotografie van de objecten. Zo zijn de afgelopen maanden honderden voorwerpen voorbij gekomen: nog nooit was er zoveel te zien in De Lakenhal! De mooiste stukken worden meteen geëxposeerd in tijdelijke depotopstellingen in het museum.

De Lakenhal heeft goed nieuws voor alle liefhebbers van publiekslieveling Lucas van Leyden. In maart 2011 opent het museum een grote overzichtstentoonstelling waarbij het werk van Lucas van Leyden in de internationale context van zijn tijd wordt geplaatst. Lucas wordt, met zijn collega en tijdgenoot Albrecht Dürer, gezien als dé wegbereider van de renaissance in de lage landen. De tentoonstelling ‘Lucas van Leyden en de Renaissance’ zal in Museum De Lakenhal te zien zijn van 20 maart t/m 26 juni 2011.

 

Top 10 bezoekers Lakenhal:

1. Lucas van Leyden, Laatste Oordeel, 1527
2. Bavelaars, eind 18e/begin 19e eeuw
3. glas-in-loodraam Algemeen Handelsgebouw, Harm Kamerlingh        Onnes, 1929
4. Mattheus van Bree, Burgemeester Pieter Adriaensz. van der        Werff biedt zijn degen aan het volk, 1816-1817
5. Menso Kamerlingh Onnes, Portret van Jenny Kamerlingh Onnes,1888
6. diverse tegels, 17de eeuw
7. Leids koorboek, 16de eeuw
8. Gerrit Dou, Astronoom, ca. 1650
9. het gebouw van De Lakenhal 
10.Floris Verster, Bloemen en bladeren, 1888

 


 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.