PERSBERICHT


Tussen de Tegels, lezing over wandtegels op 5 september

24-08-2010

Onder de titel ´Werk in Uitvoering’ onderzoekt Museum De Lakenhal in 2010 de eigen collectie. 135 jaar verzamelgeschiedenis komt voorbij over de rollerband die centraal in het museum opgesteld staat. De afgelopen maanden zijn al honderden keramische objecten voorbij gekomen en op dit moment wordt de uitgebreide tegelcollectie opnieuw onder de loep genomen.

In het kader van ´Werk in Uitvoering’ geeft Johan Kamermans – conservator van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo – op zondag 5 september een lezing over de Nederlandse wandtegels.
In de late middeleeuwen verspreidt zich een nieuwe techniek om aardewerk te decoreren vanuit het Midden-Oosten langs de havens van de Middellandse zee en naar Antwerpen. Met tin-glazuur is het in Europa voor het eerst mogelijk om aardewerk in heldere kleuren tegen een witte achtergrond te beschilderen. In Holland leidt de introductie van deze techniek tot de opkomst van een bloeiende aardewerkindustrie in Delft en tal van gespecialiseerde tegelbakkerijen in andere Hollandse en Friese steden. Er worden verschillende soorten tegels gemaakt, van effen wit of met eenvoudige landschappen, tot tegeltableaus en complete interieurs voor kerken en paleizen die speciaal voor de export geschilderd zijn.
Johan Kamermans gaat tijdens zijn lezing in op de wisselwerking tussen de voorstellingen op tegels en de praktische toepassing ervan enerzijds, en de techniek van de vervaardiging en de tegelbakkerijen anderzijds. Ook is er aandacht voor de plateelnijverheid in Leiden, eerst rond 1620-1660, en de vondsten van ovenafval in Leiderdorp.
De lezing begint om 14.00 uur en is gratis voor bezoekers van De Lakenhal. Ook de rondleiding door het museum, die om 15.15 uur start, is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn om 13.00 uur van harte welkom bij de workshop ‘Tussen kunst en kids’, waarbij zij zelf een nieuw kunstwerk maken voor het museumdepot.

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.