PERSBERICHT


Prijswinnende debutant Franca Treur te gast bij Leidse Salon

16-09-2010

Zondag 26 september vindt de derde editie plaats van de reeks Leidse Salons, waarin Onno Blom gasten ontvangt uit de wereld van de kunst, wetenschap en politiek. Deze keer zijn dat schrijfster Franca Treur, kunstenaar Jan Rothuizen, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde Gert Oostindie en conservator Leidse geschiedenis Jori Zijlmans. De muziek wordt verzorgd door componist en jazzpianist Bert van den Brink, die deze keer de accordeon bespeelt.  

Live talkshow met muziek

Vorig jaar verscheen het debuut van Franca Treur, ‘Dorsvloer vol Confetti’. Sindsdien werd deze roman over opgroeien in Zeeland maar liefst 20 maal herdrukt en onlangs ontving de schrijfster de Selexyz Debuutprijs. In De Lakenhal spreekt zij met Onno Blom over haar ontwaken aan de Leidse universiteit. Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen is vooral bekend vanwege zijn ‘geschreven plattegronden’, waarbij hij tekent en beschrijft wat hij voelt en ziet als hij door een stad of een gebouw loopt. Onlangs dook hij de depots van De Lakenhal in. Hij verwerkte zijn indrukken in zes bijzondere zeefdrukken. Jori Zijlmans is conservator Leidse geschiedenis van De Lakenhal. Zij vertelt over de opnieuw ingerichte historische afdeling van het museum, die gebaseerd is op de eerste openstelling van het museum in 1872. Ook zal zij vooruitblikken op de grote tentoonstelling over 3 oktober die in 2011 plaatsvindt: ‘Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd & Volksfeest’. Van de hand van Gert Oostindie verscheen onlangs het boek ‘Postkoloniaal Nederland’. Blom praat met hem over zijn boek, en over actualiteiten in Suriname en de Antillen. Bert van den Brink verzorgt bij dit alles de muzikale omlijsting op zijn accordeon. Van den Brink bespeelt internationale podia en won in 2007 de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. 

 

De Leidse Salon begint om 15.00 uur en eindigt omstreeks 16.30. Er is geen pauze en de entree is gratis bij museumbezoek. Meer informatie: www.lakenhal.nl De volgende Leidse Salon vindt plaats op zondag 28 november 2010.

 


 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.