PERSBERICHT


Dichters van Het Laatste Oordeel

14-10-2010

Matinee met negen dichters in Museum De Lakenhal te Leiden
Museum De Lakenhal nodigde tien Nederlandse dichters uit een gedicht te maken over het wereldberoemde drieluik Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Saskia de Jong, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, K.Schippers, Rob Schouten, Mustafa Stitou en Anne Vegter gingen hierop in.

De gedichten worden gebundeld in een bibliofiele uitgave die gezet en gedrukt wordt in een oplage van 100 genummerde exemplaren.  Deze uitgave wordt op zondag 31 oktober in het museum gepresenteerd.
 
Op deze middag dragen alle dichters – met uitzondering van de verhinderde Alfred Schaffer - hun gedicht voor, in nabijheid van het 16e-eeuwse schilderij.  Onno Blom, initiatiefnemer, is gastheer van deze middag.
 
Er zijn vijftig toegangskaarten beschikbaar à  € 35,- per stuk. Toegang is inclusief optredens, bibliofiele uitgave en entree museum. De middag begint om 14.00 uur.
 
De avond ervoor wordt de literaire vlam al aangewakkerd in de Stadsschouwburg van Leiden. Op deze zaterdag 30 oktober bezingen  Huub van der Lubbe, Gerrit Komrij en Ilja Leonard Pfeijffer met duivels plezier wat wij al hadden moeten weten op de dag van onze geboorte: eerst Leiden zien en dan sterven. Een inktzwarte, melancholieke en spectaculaire theatervoorstelling met poëzie, proza en muziek. Speciaal voor en door de Leidse Schouwburg gemaakt: een dodelijk avondje uit. Opgezet door Onno Blom, geïnspireerd op het meesterwerk Van Lucas van Leyden: Het Laatste Oordeel.
 
Een dodelijk avondje uit
Zaterdag 30 oktober, aanvang 20.15 uur, Leidse Schouwburg
Entree € 18,50 / €  16,50 CJP       www.stadspodia.nl
Dichters van het Laatste Oordeel
Zondag 31 oktober, aanvang 14.00 uur, Museum De lakenhal
€ 35,- inclusief optredens, bibliofiele uitgave en entree museum.  www.lakenhal.nl
Kaartverkoop verloopt via www.stadspodia.nl

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.