PERSBERICHT


De verzameldrift van musea in de 19de eeuw

11-11-2010

Zondag 21 november vindt om 14.00 uur de derde en laatste lezing over verzamelen plaats in Museum De Lakenhal. Deze keer vertelt Pieter ter Keurs over hoe en wat musea verzamelden in de 19de eeuw. In deze eeuw groeide de belangstelling voor vaderlandse geschiedenis en werden in veel steden musea opgericht. Ook De Lakenhal stamt uit de 19de eeuw en de lezing geeft inzicht in de motieven voor het verzamelbeleid van het stedelijk museum van Leiden.
Pieter ter Keurs is hoofd collecties Rijksmuseum van Oudheden en bijzonder hoogleraar ‘Antropologie van de Materiële Cultuur’ aan de Universiteit Leiden. In deze rol houdt hij zich bezig met het onderzoek naar de relaties tussen mensen, hun materiële cultuur en het verzamelen daarvan. 

De lezing wordt gegeven in het kader van het project Werk in Uitvoering, waarmee De Lakenhal haar vaste collectie in het bijzijn van publiek onderzoekt. 

Zondag 21 november, aanvang: 14.00 uur
Deelname lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum. 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.