PERSBERICHT


Koningin Beatrix opent tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance

10-02-2011

Hare Majesteit de Koningin opent op zaterdag 19 maart in Museum De Lakenhal te Leiden de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance. De grootschalige tentoonstelling, die van 20 maart t/m 26 juni 2011 te zien is in De Lakenhal, is in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam tot stand gekomen. 

Voor het eerst wordt de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden getoond in de context van zijn tijdgenoten. Naast grafiek, tekeningen en schilderijen van Lucas van Leyden (Leiden, ca. 1494-1533) is er werk te zien van de schilder en graficus Albrecht Dürer uit Duitsland, de landschapsschilder Joachim Patinir uit Vlaanderen, de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondi en de Leidse schilders Aertgen van Leyden en Cornelis Engebrechtsz. De meer dan 250 werken van de allerhoogste kwaliteit zijn afkomstig uit Nederlandse en buitenlandse musea als het Louvre, British Museum, de Hermitage Sint-Petersburg en Metropolitan Museum en zijn grotendeels voor het eerst in Nederland te zien.
Lucas van Leyden en de Renaissance past binnen de missie van Museum De Lakenhal om kwaliteitsvolle, vernieuwende tentoonstellingen te maken met een (inter)nationale uitstraling, op basis van Leidse bronnen. Al eerder waren in het museum vergelijkbare tentoonstellingen te zien, zoals Rembrandts Moeder en Rembrandts Landschappen (in 2006, in samenwerking met het Staatliche Museen te Kassel) en Theo van Doesburg and the International Avant-garde (in 2009, in samenwerking met Tate Modern te Londen). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Saskia Bekke-Proost

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.