PERSBERICHT


Lucas van Leyden Mecenaat start wervingscampagne voor Leidse Lakenhal.

10-03-2011

Elco Brinkman nieuwe voorzitter Lucas van Leyden Mecenaat

De Lakenhal is de parel van Leiden. Het klassieke, stijlvolle museum uit 1874 maakt een intensief vernieuwingsproces door naar een eigentijds, avontuurlijk museum van de 21e eeuw. Eind 2009 stelde de gemeente Leiden een bedrag van 13,5 miljoen euro beschikbaar voor deze historische inhaalslag. Op het programma staan de restauratie van het rijksmonument ‘De Laecken-Halle’ uit 1642 en de uitbreiding met een nieuwe vleugel in de huidige museumtuin. Om deze ambities kracht bij te zetten gaat op 19 maart 2011 het vernieuwde Lucas van Leyden Mecenaat van start, onder leiding van de nieuwe voorzitter Elco Brinkman.

Het Lucas van Leyden Mecenaat kwam in 2001 voort uit de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal en is een onafhankelijke stichting. Het mecenaat wil duurzame relaties ontwikkelen tussen De Lakenhal en filantropische burgers die een band voelen met de Leidse geschiedenis en kunst en met De Lakenhal in het bijzonder.

Het vernieuwde Lucas van Leyden Mecenaat kent drie geefkringen met elk hun eigen privileges: Drapeniers, Staalmeesters en Gouverneurs. Uniek is dat leden een persoonlijke ‘sleutel’ tot De Lakenhal ontvangen die eens per vijf jaar te verzilveren is. Vanzelfsprekend biedt De Lakenhal gelegenheid elkaar te ontmoeten tijdens speciale ontvangsten, waaronder het jaarlijkse Mecenaatsdiner op een bijzondere, museale locatie. Het exclusieve mecenaatsprogramma is verankerd in de geschiedenis, programmering en collectie van De Lakenhal.

In de periode tot 2015 richt het Lucas van Leyden Mecenaat zich exclusief op het werven van aanvullende fondsen voor de restauratie en nieuwbouw van De Lakenhal. Daarna zullen de opbrengsten van het mecenaat ten goede komen aan (her)inrichting, programmering en bijzondere projecten van het museum.

Lancering Mecenaat
Van 20 maart t/m 26 juni 2011 is in De Lakenhal de grootschalige tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance te zien. Tijdens de opening van deze bijzondere tentoonstelling door HM de Koningin op zaterdag 19 maart, vindt de lancering van het Lucas van Leyden Mecenaat plaats. Bij die gelegenheid wordt ook bekend gemaakt hoeveel leden zich inmiddels al hebben aangesloten.

Bestuur
Het bestuur van het Lucas van Leyden Mecenaat bestaat uit: mr. drs. Elco Brinkman (voorzitter), mr. Haro Schultz van Haegen (penningmeester), drs. Sylvia den Engelsen (secretaris), prof. dr. Michiel Scheltema, prof. dr. Ton van Raan en dhr. Jeroen Maters.

Particuliere betrokkenheid
Museum De Lakenhal kent een lange traditie van particuliere betrokkenheid. De oprichting en opening van het museum vond in 1874 plaats op initiatief van Leidse burgers. Al in 1890 kon het museum worden uitgebreid met een fraaie schilderijenzaal, dankzij een gift van de heer Hartevelt. In 1921 werd de omvangrijke Papevleugel aan het museum toegevoegd, dankzij financiering door de gebroeders Pape. Met het Lucas van Leyden Mecenaat wil De Lakenhal deze traditie nieuw leven in blazen.

Naamgeving Mecenaat
Het mecenaat is genoemd naar de 16e-eeuwse Leidse schilder en graficus Lucas van Leyden (ca. 1494-1533). Lucas bracht als eerste de kunst van de Italiaanse renaissance naar de Noordelijke Nederlanden. Door zijn talent, brede belangstelling en goede internationale contacten (zo was hij goed bevriend met Albrecht Dürer) werd hij bij leven en welzijn erkend als een van de grootste kunstenaars van zijn tijd.

Informatie
Voor meer informatie over het Lucas van Leyden Mecenaat kunt u contact opnemen met Roosmarijn Ubink, relatiemanager van het Lucas van Leyden Mecenaat. T: 071 5165360 / E: mecenaat@lakenhal.nl Postbus 2044/ 2301 CA Leiden

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.