PERSBERICHT


Foto-opdracht Erwin Olaf over Leidens Ontzet

01-06-2011

Fotograaf Erwin Olaf werkt in opdracht van Museum De Lakenhal en de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden in 2011 aan een monumentaal historiestuk en een zestal fotografische figuurstukken en stillevens rondom het thema Leidens Ontzet. De groots opgezette enscenering hiervan, in de Pieterskerk in Leiden, zal hernieuwde, (inter)nationale aandacht schenken aan de meest archetypische bevrijdingsstrijd van de Nederlanders. Museum De Lakenhal organiseert van 30 september 2011 tot en met 8 januari 2012 de tentoonstelling Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd & Volksfeest. De foto-opdracht aan Erwin Olaf vormt daarvan een separaat, maar belangrijk onderdeel. De serie met de figuurstukken en stillevens is in dezelfde periode in de Universiteitsbibliotheek Leiden te zien.

De opdracht grijpt terug op een oude traditie: het Leidens Ontzet is vanaf de 16e eeuw tot en met ver in de 19e eeuw in diverse historiestukken verbeeld. In de 20e eeuw gebeurde dat niet meer. De Lakenhal wil anno 2011 deze traditie nieuw leven inblazen en vroeg daarom, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden, aan Erwin Olaf  een 21e-eeuwse fotografische  monumentale versie van een historiestuk over deze vrijheidsstrijd te maken.  Olaf zal een aantal iconisch geworden taferelen van het ontzet verbeelden. Hierbij zal hij zich laten inspireren door de bestaande schilderijen en nieuwe wetenschappelijke gegevens over de beleving van 3 oktober. Hij zal dit groots, als in een filmregie doen.

“Door het beeld te situeren  in de Pieterskerk en samen te werken met een groot aantal figuranten en modellen afkomstig uit alle lagen van de Leidse bevolking, zullen de beelden tevens een binding moeten krijgen met de inwoners van Leiden. Daarnaast zal het werk door de aanwezigheid van een groot aantal details voor de kijker een visueel feest moeten worden." (Erwin Olaf, februari 2011)
Tientallen modellen en acteurs, aangevuld met 'gewone mensen' uit Leiden zullen in zijn ensceneringen figureren, waarbij het interieur van de Pieterskerk decor zal zijn. In totaal zal Olaf zeven fotobeelden maken: allereerst een monumentaal historiestuk (van ruim twee bij drie meter) rond het drama van de honger en de pest, dat in de serie de grootste productie zal zijn met de meeste personages. Dit beeld zal voor het eerst prominent te zien zijn in de tentoonstelling Leidens Ontzet in De Lakenhal en daarna in de vaste opstelling van het museum getoond worden.

Daarnaast maakt Olaf beelden van kleinere opzet: stillevens of figuurstukken met enkele personen die delen van het verhaal of de symboliek van '3 oktober' verbeelden. Deze werken en het historiestuk op kleiner formaat zullen in de tentoonstellingsruimte van de Leidse Universiteitsbibliotheek te zien zijn, naast vroeger werk van Erwin Olaf, dat voortkwam uit een Spaanse opdracht tot het fotografisch ensceneren van schilderijen – een recente schenking van de fotograaf aan de Universiteit Leiden. Naderhand worden deze series foto’s opgenomen in de universitaire Bijzondere Collecties.

Deze opdracht wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden, Fonds BKVB, Pieterskerk, Museum De Lakenhal en Universitaire Bibliotheken Leiden.

Informatie
Museum De Lakenhal, pr@lakenhal.nl of Nicole Roepers, n.roepers@lakenhal.nl, 071 – 516 53 60

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.