PERSBERICHT


Er broeit iets in Leiden

05-05-2011

In het laatste weekend van mei gaan twee bijzondere projecten van Utopisch Nest in Leiden van start: drie theatrale performances van Robijn Wendelaar en Elsa May Averill tussen hemel en aarde en een bijzondere installatie met videobeelden over identiteit, objecten en herinneringen van Sophie Ernst en Taha Mehmood. Een derde project, Overall van Frank Halmans over het bedreigde boerenleven, zal op een later tijdstip plaatsvinden. 

 

Utopisch Nest
De projecten zijn de eerste resultaten van het programma Utopisch Nest: de duurzame en unieke samenwerking tussen Scheltema, De Veenfabriek en Museum De Lakenhal in Leiden. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of Museum De Lakenhal. Deze avontuurlijke samenwerkingen zijn onderdeel van een zoektocht naar het interdisciplinaire in de actuele kunsten.

The big hole to which we shall return - Komt dat zien! Hel, mysterie en utopie
Theatermakers Robijn Wendelaar en Elsa May Averill  geven drie mogelijkheden voor het hiernamaals.  Ze halen hun inspiratie bij  Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden en het boek Utopia van Thomas More. Te zien in drie opeenvolgende weekenden in de tuin van Museum De Lakenhal. De voorstellingen vinden plaats op 27, 28 en 29 mei, 3, 4 en 5 juni en 10, 11 en 12 juni. I.v.m. het beperkte aantal plaatsen is reserveren verplicht via www.lakenhal.nl. Toegang is gratis indien in bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance.

Presence of an Absence: objects, memory and identity
Kunstenaar Sophie Ernst ging samen met researcher Taha Mehmood op zoek naar de relatie tussen objecten, herinnering en identiteit. Met ‘Presence of an Absence’ haken ze in op Framer Framed, een debatreeks over de westerse blik op niet-westerse kunst. De zoektocht resulteert in een installatie met prachtige videobeelden en objecten, waarin het vertellen van verhalen centraal staat. ‘Presence of an Absence’ toont herinneringen, dialogen, objecten, teksten, licht en geluid in een bijzondere installatie die in Scheltema gratis is te zien van 29 mei tot en met 2 juli, op donderdag t/m zondag van 12-17 uur.

Frank Halmans
Het derde Utopisch Nest-project zal binnenkort worden onthuld. Hiervoor liet beeldhouwer Frank Halmans zich inspireren door Platteland als Podium van De Veenfabriek. In zijn installatie op de grens van stad en platteland komt de wereld van de boeren en de hen bedreigende landmeters op een dramatische manier samen. Het beeld is een vleesgeworden confrontatie tussen de oprukkende stad en de bedreigde boeren en wordt in de openbare ruimte getoond. 

Meer informatie, openingstijden en speeltijden zijn te vinden op www.utopischnest.nl.
Scheltema voor actuele kunst, Marktsteeg 1, Leiden, www.scheltema.nu
Museum De Lakenhal, Oude Singel, 28-32, Leiden, www.lakenhal.nl
Veenfabriek, Marktsteeg 1, Leiden, www.veenfabriek.nl

Utopisch Nest kwam tot stand dankzij financiële steun van de Mondriaan Stichting, Stichting Doen en gemeente Leiden. Het project van Sophie Ernst werd mede mogelijk gemaakt dankzij een reisbeurs van de Stichting Henk en Ria Overduinfonds.

Het project The big whole to which we we shall return is onderdeel van de Cultuurmaand Leiden. In de maand juni zijn er tal van culturele evenementen in de stad. Zie www.leiden.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Museum De Lakenhal

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.