PERSBERICHT


Kunstroute 2011: 24 en 25 september, locaties open van 12 tot 18 uur

28-06-2011

Leiden beleeft in september wederom een weekend waar kunstminnaars en cultuurliefhebbers hun vingers bij kunnen aflikken. Van dekenfabriek tot anti-kraak, van woonboot tot wevershuis: in alle hoeken en gaten van Leiden laat de kunst van zich horen. Dit jaar valt de open atelier- en galerieroute op zaterdag 24 en zondag 25 september. Een avontuurlijke route leidt langs ruim 90 locaties waar meer dan 150 kunstenaars werken of exposeren. Een garantie voor inspirerende ontmoetingen, kunstpraat en kijkplezier.

 

Scheltema als startpunt
Voor informatie en oriëntatie en voor een kop koffie met taart kan het publiek tijdens de Kunstroute terecht in het karakteristieke Scheltema-gebouw aan de Marktsteeg. Hier is het routeboekje met plattegrond verkrijgbaar en documentatiemateriaal van de deelnemende kunstenaars in te zien. Het gebouw dient daarnaast als podium voor diverse exposities en activiteiten, ook voor kinderen.

Nevenprogramma
De open atelier- en galerieroute is een platform voor veel andere culturele initiatieven en projecten in Leiden. Een greep uit het aanbod. Ook dit jaar is OPEN/Makers aan de Markt weer van de partij en nemen kunstenaars hun intrek in Nieuwe Energie. Museum De Lakenhal neemt deel aan de Kunstroute met een expositie van Frans de Wit en Fer Hakkaart. De Kunstacademie Leiden exposeert in Scheltema en sluit het weekend af met een veiling van eigen werk. Verder maakt Galerie De Pieter in de Breestraat opnieuw een overzichtstentoonstelling van alle deelnemers, na groot succes in 2010, en doet PS/theater de Kunstroute weer aan met de geheimzinnige bakfietstafel. Daarnaast stelt Het Plantsoentheater zijn monumentale ruimte aan het Plantsoen beschikbaar, niet alleen voor deelnemende kunstenaars, maar ook voor jong acteertalent. Tenslotte halen Wijken voor Kunst en het COC Leiden ieder op geheel eigen wijze de kunst uit de periferie. Op initiatief van Wijken voor Kunst leidt de Kunstroute ook dit jaar weer tot in de wijken, onder andere tot de “Smaakmakers in de Stevenshof.” COC Leiden doorbreekt het roze plafond met grensoverschrijdend werk rond het thema “Ambiguïteit is het woord niet – vrouwen en hun keuzes binnen het continuüm.”  
Meer informatie over de deelnemers en het nevenprogramma van de Kunstroute Leiden 2011 verschijnt de komende maanden op www.kunstrouteleiden.nl. 

Kinderen en kunst
De Kunstroute is er ook voor kinderen. De route gaat traditiegetrouw samen met een scholenproject, dat zich dit jaar concentreert op een atelierbezoek door Leidse basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. De scholieren maken kennis met het atelier als een ruimte die iets vertelt over het werk en de werkwijze van de kunstenaar. Geïnspireerd door het bezoek gaan de leerlingen ook zelf aan de slag. Hun creaties zullen tijdens de Kunstroute deel uitmaken van “Het Atelier” in Scheltema, een plek gewijd aan alles wat er bij het creëren van kunst komt kijken. Ook de resultaten van het CKV-festival Kunstshot zijn te bewonderen in Scheltema in het weekend van 24 en 25 september. Tenslotte wanen kinderen zich kunstenaar met het KinderKunstProject van Kunsthuis Leiden, ook in Scheltema.

 

Noot voor de redactie
De Kunstroute 2011 wordt feestelijk geopend op 23 september vanaf 20.00 uur in Scheltema. 

 

 

Informatie
Elisabeth Stoutjesdijk via info@kunstrouteleiden.nl

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.