PERSBERICHT


KUNSTROUTE LEIDEN 2011

30-08-2011

Kunstroute Leiden, open atelier- en galerieroute
zaterdag 24 en zondag 25 september tussen 12 en 18 uur

De Kunstroute komt! Dat betekent: twee dagen kunst op uiteenlopende locaties in Leiden, van woonboot tot wevershuis, van anti-kraak tot dekenfabriek. De avontuurlijke route leidt langs meer dan 175 ateliers en galeries, die hun deuren openen voor publiek van 12 tot 18 uur. Daarnaast is de Kunstroute een platform voor culturele initiatieven en onverwachte optredens. Een garantie voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen, verwondering en opschudding. Actuele informatie verschijnt op www.kunstrouteleiden.nl. Vanaf 20 september is het routeboekje met plattegrond gratis verkrijgbaar bij de balie van Museum De Lakenhal en in het Visitors Centre Leiden. En tijdens de Kunstroute in Scheltema en bij Kunstcentrum Haagweg 4.

 

Startpunt Kunstroute: Scheltema
De monumentale dekenfabriek Scheltema is wederom het algemene informatiepunt van de Kunstroute. Hier is het routeboekje met plattegrond gratis verkrijgbaar en liggen documentatiemappen van deelnemende kunstenaars uitgestald. Het gebouw dient daarnaast als podium voor diverse exposities en activiteiten.

Exposities in Scheltema
Scheltema biedt de Kunstroutebezoeker een uniek kijkje in een work-in-progress. De artist-in-residence Melissa Cruz Garcia opent haar deuren voor bezoekers terwijl zij werkt aan haar project Fictional Space I. Als ArtScientist verzamelt zij materiaal in en rondom Scheltema, dat ze verwerkt in installaties. Tevens exposeert kunstenaar Myung Feyen een aantal van haar verzamelingen: correspondenties, foto’s en andere objecten waarmee ze de tijd probeert te vangen. De expositie staat in het teken van de presentatie van haar boek over tijd, die wordt gehouden op zondag 25 september om 16 uur in de Collegezaal in Scheltema. Ook wordt er tijdens de Kunstroute alvast een voorproefje gegeven van het Levend Spookhuis (1, 2 en 3 oktober) met een groepsexpositie onder leiding van Midas Zwaan, waarin verbeelding, eigenzinnigheid en experiment de boventoon voeren.

PS|theater en Kunstacademie Leiden
Dertien alumni van de Kunstacademie Leiden exposeren én veilen hun werk in Scheltema. Tot zondag 16 uur kan er ter plekke en doorlopend een bod uitgebracht worden op hun studiewerken, waarna de hoogste bieders hun aanwinsten kunnen meenemen.
PS|theater blaast de ansichtkaart nieuw leven in met de bakfietstafel W.v.t.t.k., die tijdens de Kunstroute door de stad toert en diverse locaties aandoet. Wie aanschuift, schrijft een kaartje. Niet aan de zieke oma of jarige job, maar aan de nog onbekende volgende, die op zijn beurt iets aan het papier én aan zijn medemens toevertrouwt. Een circulatie van verrassende verhalen, intieme ontboezemingen en geheime verlangens is het gevolg.

Kinderen & kunst in Scheltema
Op zondagmiddag worden kinderen in Scheltema echte kunstenaars met het KinderKunstProject van Kunsthuis Leiden. Onder begeleiding van professionele kunstenaars kunnen zij hun eigen POP art kunstwerk maken. De resultaten worden gedurende twee weken na de Kunstroute getoond in een echte galerie: Kunsthuis Leiden aan de Hartesteeg 2b stelt haar expositieruimte hiervoor beschikbaar. Deelname is gratis, alle 5- tot 10-jarigen zijn van harte welkom, reserveren is niet nodig. Tevens zijn in Scheltema de resultaten te bewonderen van het CKV-festival Kunstshot. Op 16 september krijgen Leidse middelbare scholieren van kunstenaars een workshop monotype, met als resultaat tijdens de Kunstroute een kleurrijke en boeiende expo in Scheltema van Leidens prilste talenten.

Kunstprojecten in de stad:

Museum De Lakenhal neemt deel aan de Kunstroute met een presentatie van het werk van de Leidse kunstenaarsvrienden Fer Hakkaart en Frans de Wit. Het museum biedt op zaterdag en zondag (om 13.30 en 15.30 uur) gratis rondleidingen aan langs deze expositie. Ook wordt het hele weekend om 13.00 en 15.00 uur de documentaire Haagweg 4 vertoond (duur: 65 min). Deze film belicht een penibele periode uit de geschiedenis van Haagweg 4 als kunstcentrum. Wat begon als krakersinitiatief en uitgroeide tot broedplaats voor de kunst werd afgelopen jaren heftig opgeschud door een renovatieproces. Tegen deze achtergrond volgden Henny Hartevelt en Jan Stap zeven kunstenaars in hun drijfveren, hun werk en hun strijd om atelierruimte. 

Op initiatief van Wijken voor Kunst, dat zich inzet voor versterking van het culturele klimaat in de wijken, leidt de Kunstroute ook dit jaar tot in de wijken, onder andere tot de Smaakmakers in de Stevenshof. In de Stevenshof presenteren zes kunstenaars (Sandra van Egmond, Ricardo Huisman Clara Pouderoijen, Rob Sweere, Brigitta van Weeren, Roos le Roux) een kunstwerk dat zij samen met wijkbewoners hebben gemaakt en dat uitnodigt tot interactie. Vanaf Scheltema vertrekt op gezette tijden een busje dat bezoekers gratis naar de Stevenshof brengt en weer terug. De dienstregeling verschijnt op kunstrouteleiden.nl. Een ander Wijken voor Kunst-project waar de Kunstroute op inhaakt, is Leidse Spanjaarden. De Drie Oktoberstraat vormt het passende decor van 25 bijzondere portretten van Spanjaarden die in Leiden wonen, in beeld gebracht door Alicia Fernandez Solla (tot en met 14 oktober te zien in de straat).

OPEN | Makers aan de markt en Kunstcollectief De Mors
Ook het initiatief OPEN|Makers aan de markt neemt dit jaar weer actief deel aan de Kunsroute. Makers die tijdens dit weekend in OPEN werken zijn Anneke van Rijswijk, Urban Knitting door Stichting Creative Mix en Simone van Olst, de Etsy OPEN | Makers aan de Markt Pop Up Shop, Wendy van Baar, Joke Schoneveld en vele anderen. Gastexposanten zetten hun werk in de etalage of de binnentuin. Al deze kunstenaars zijn gedurende het weekend zelf aanwezig om hun werk toe te lichten. Ook vindt op 24 september de opening plaats van de ingepakte Aalmarktbrug. Het resultaat van vele maanden breien, haken, vilten en weven door vele inwoners van Leiden. Op initiatief van St. Kunstcollectief de Mors en onder leiding van voorzitter Simone van Olst is dit immense community art project in gang gezet om bewoners met elkaar te verbinden en geld op te halen voor Het Glazen Huis. Bezoekers kunnen tijdens de Kunstroute ook actief mee breien en haken aan een Urban Knitting installatie die gemaakt wordt voor een tentoonstelling bij EAE Gallery met het thema At Sea. St. Kunstcollectief de Mors verzorgt daarnaast een straattheater-performance door Sonja, 20 voor 7.

Kunstcentrum Haagweg 4
Zoals elk jaar opent het kunstenaarsbolwerk Haagweg 4 haar deuren. Met meer dan veertig open ateliers, workshops en andere activiteiten in de kersverse atelierruimten. Er is ook een boekje verkrijgbaar met het cursus- en workshopaanbod van twintig kunstenaars die werkzaam zijn in Haagweg 4.

Galerie de Pieter
Opnieuw is de Kunstroute groter dan ooit. Galerie de Pieter biedt de overweldigde bezoeker uitkomst. Deze kunstenaarsgalerie aan de Breestraat verzorgt een overzichtstentoonstelling, waarvoor veel kunstenaars één werk aanleverden. Ideaal om een persoonlijke route uit te stippelen. De tentoonstelling duurt nog tot en met 23 oktober.

Nieuwe Energie en Het Plantsoentheater
Tijdens de Kunstroute biedt Nieuwe Energie als alternatieve atelierlocatie onderkomen aan dertien kunstenaars. In deze voormalige industriële textielfabriek, na jaren van leegstand en verwaarlozing gerestaureerd in 2008, komt de kunst uitstekend tot zijn recht. Daarnaast zijn er diverse optredens. Het restaurant is open. Nieuw dit jaar is de deelname van locatie Het Plantsoentheater, dat haar ruimte beschikbaar stelt aan diverse kunstenaars. Hier zijn tevens doorlopend optredens in de theaterzaal van muziekgroep Teer (zaterdag en zondag) en van Feest der Poëzie (zaterdag). Het theater verzorgt koffie, thee, broodjes en meer. Meer informatie over het actuele programma op beide locaties is te vinden op www.kunstrouteleiden.nl en in Scheltema.

Kunstroute Scholenproject
De Kunstroute wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een scholenproject, dat zich dit jaar concentreert op een atelierbezoek door Leidse basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. De scholieren maken kennis met het atelier als een ruimte die iets vertelt over het werk en de werkwijze van de kunstenaar. Geïnspireerd door het bezoek en onder leiding van de kunstenaar gaan de leerlingen ook zelf aan de slag. Hun creaties maken tijdens de Kunstroute deel uit van Het Atelier in Scheltema, een plek gewijd aan alles wat er bij het creëren van kunst komt kijken.

Step de Kunstroute
Speciaal voor de Kunstroute zijn 100 steppen gereserveerd bij opdestep.nl. Deze zijn te huur tegen een gereduceerd tarief van 5 euro per step in Scheltema of op parkeerterrein Haagweg. Kijk voor de voorwaarden op www.kunstrouteleiden.nl of informeer in Scheltema.

Actuele informatie over alle deelnemers, de activiteiten en het vervoer is te vinden op www.kunstrouteleiden.nl.

KUNSTROUTE 2011
24 en 25 september
Startpunt: Scheltema, Marktsteeg 1 (hoek Oude Singel), Leiden.
Alle locaties zijn open van 12 tot 18 uur. Gratis toegang.

De Kunstroute Leiden 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden, Museum De Lakenhal, BplusC, Scheltema, Nieuwe Energie, Portaal, Wijken voor Kunst. 

 

Noot voor de redactie:
De Kunstroute 2011 wordt feestelijk geopend op vrijdag 23 september om 20.00 uur in Scheltema. Met een openingswoord van Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal, acts, muziek en dans.

 

 

Informatie
E. Stoutjesdijk, 06 48 02 15 66 of info@kunstrouteleiden.nl

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.