PERSBERICHT


Topjaar voor Museum De Lakenhal in Leiden

27-12-2011

Museum De Lakenhal in Leiden sluit het jaar succesvol af. Met een ruime verdubbeling van het bezoekersaantal naar meer dan 80.000 kan 2011 een topjaar genoemd worden. Het museum kijkt terug op een programma boordevol kwaliteit. De tentoonstellingen Lucas van Leyden en de Renaissance  en Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011 werden door publiek en pers zeer goed ontvangen. In opdracht van Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden maakte fotograaf Erwin Olaf een nieuw hedendaags historiestuk, gewijd aan het Leidens Ontzet. Daarmee werd de geschiedenis van Leiden nieuw leven in geblazen. De tentoonstelling van Lucas van Leyden trok bezoekers uit binnen- en buitenland.
 
Museum De Lakenhal organiseerde daarnaast nog tal van andere projecten en activiteiten zoals Utopisch Nest, de Kunstroute en De Leidse Salon. Uit eigen collectie presenteerde het museum tentoonstellingen van Fer Hakkaart & Frans de Wit, Theo van Doesburg en de Stijl en Willem van der Nat. In oktober verscheen het nieuwe stripalbum Het Lijdende Leiden van Suske & Wiske, waarvan de originele schetsen nog tot en met 4 maart in Museum De Lakenhal te zien zijn.

Tentoonstellingsprogramma 2012
De eigen verzameling van Museum De Lakenhal is de inhoudelijke kern waar alles om draait. In de eerste helft van 2012 zal het museum zich daarom opnieuw als collectiemuseum presenteren, met een serie bijzondere presentaties ‘uit eigen stal’. Werk van Floris Verster wordt getoond in samenhang met teksten van zijn vriend en tijdgenoot Albert Verwey. In samenwerking met het Egidius Kwartet besteedt Museum De Lakenhal voor het derde achtereenvolgende jaar aandacht aan de beroemde Leidse Koorboeken uit de 16e eeuw.
Vanaf 31 maart wordt een interactieve presentatie ingericht waarin de oorspronkelijke toverlantaarnbeelden via eigentijdse multimedia opnieuw worden getoond. Met de grootste en vroegste collectie toverlantaarns van Nederland heeft het museum een bijzondere schat in haar bezit. De beelden variëren van sprookjes, tronies en educatieve beelden voor kinderen, tot fraaie landschappen en erotica voor het volwassen publiek.

Museum De Lakenhal wil grensoverschrijdend programmeren. De tweede helft van 2012 staat in het teken van de bijzondere tentoonstelling PARELEN (16 september t/m 13 januari 2013). In PARELEN wordt een overvloedige hoeveelheid natuurlijke parels en verbeeldingen daarvan in beeldende kunst, kunstnijverheid en etnografica door de eeuwen heen, getoond. De tentoonstelling wordt op uitnodiging van Museum De Lakenhal samengesteld door gastconservator/choreografe Karin Post. In PARELEN is een bijzondere rol weggelegd voor moderne dans, met medewerking van o.a. Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Hans van Manen, Jiri Kylian, Krisztina de Châtel en Introdans. De rode draad door deze interdisciplinaire tentoonstelling is een verhaal over de parelduikster Siluce, geschreven door toneelschrijver Rob de Graaf en ingesproken door Pierre Bokma. Deze museale choreografie belooft een sprookjesachtige ervaring te worden.

Lopende activiteiten en tentoonstellingen
Tot en met 8 januari 2012 zijn de volgende tentoonstellingen nog te zien:
Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 20011
Erwin Olaf: Liberty
Suske & Wiske: Het Lijdende Leiden (t/m 4 maart)
Willem van der Nat, schilderijen en tekeningen, collectiepresentatie
Rondom De Stijl, collectiepresentatie


In de kerstvakantie zijn er de volgende activiteiten:
Kinderen
Workshop striptekenen 28 december 11-13 uur
Vaandels maken  28 en 30 december, 4, 6, 7 en 8 januari 2012 doorlopend tijdens openingstijden
Alle leeftijden
Gratis instaprondleiding 28, 29 en 30 december
Meer informatie  lakenhal.nl

Informatie
Afdeling Publiekszaken

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.