PERSBERICHT


Museum De Lakenhal presenteert programma & activiteiten Voorjaar | Zomer 2012

05-04-2012


In Museum De Lakenhal zijn tot eind augustus bijzondere presentaties gewijd aan de Brillenverkoper van Rembrandt van Rijn, aan Floris Verster en dichter Albert Verwey en aan de vroege jaren van De Stijl. Daarnaast worden de 18e-eeuwse toverlantaarnplaten uit de collectie weer tot leven gewekt. Er is een gevarieerd activiteitenprogramma voor alle leeftijden.

De vroege Stijl t/m 13 januari 2013
In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden het  tijdschrift De Stijl op, dat door de betrokkenheid van kunstenaars als Piet Mondriaan en Bart van der Leck wereldberoemd is geworden. In deze zaal is een keuze uit het vroege werk van Van Doesburg en Leidse tijdgenoten zoals Harm Kamerlingh Onnes en Hendrik Valk te bewonderen.

Rondom Jan Toorop en H.P. Bremmer 1890 – 1930 t/m 13 januari 2013
Rondom een nieuwe aankoop van het museum is een kleine presentatie ingericht. Centraal staat het  gepointilleerd schilderij van Jan Toorop getiteld:  Twee bomen, ca. 1897. Toorop woonde indertijd in Katwijk  en werd – ook internationaal – erkend als een groot en belangrijk kunstenaar. Hij zorgde voor een frisse wind binnen het Leidse kunstklimaat en beïnvloedde met zijn gepointilleerde schilderstijl onder anderen de kunstenaars H.P. Bremmer, Jan Vijlbrief, Thorn Prikker en Van Daalhoff.

Toverlantaarns 31 maart t/m 12 augustus 2012
Museum De Lakenhal bezit de mooiste museale verzameling 18e eeuwse toverlantaarnplaten van Nederland. In deze zaal worden originele toverlantaarns getoond met bijbehorende beelden van sprookjes, tronies en landschappen. Voor de jeugd zijn er interactieve installaties gemaakt. Voor volwassenen is er een erotisch kabinet.

Floris Verster en Albert Verwey 7 april t/m 12 augustus 2012
Floris Verster was rond 1888 een van de belangrijkste schilders in Nederland, als wegbereider van de avant-garde. Hier wordt zijn werk getoond in samenhang met gedichten van Albert Verwey en andere tijdgenoten van de zogenaamde Tachtigers.

De Leidse Koorboeken 7 april t/m 12 augustus 2012
Enkele jaren geleden werd in Leiden een kerkschat herontdekt: zes koorboeken uit de Pieterskerk, met meerstemmige kerkmuziek uit de 15e en vroeg 16e eeuw. In deze zaal zijn de drie mooiste koorboeken te zien. Ook de muziek is er te horen, uitgevoerd door het Egidius Kwartet.

Activiteiten
De komende maanden worden diverse activiteiten rondom de presentaties georganiseerd zoals lezingen, toverlantaarnvoorstellingen, workshops, Utopisch Nest en De Leidse Salon.
 
Voor de actuele tentoonstellingen, het volledige activiteitenprogramma en de digitale museumbrochure, zie ook www.lakenhal.nl

Informatie
Afdeling Publiekszaken

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.