PERSBERICHT


Weekendactiviteiten in Museum De Lakenhal

12-06-2012

Gastconservator Tristan Mostert en lantaarnist Annet Duller vertellen op zaterdag 16 juni over de geschiedenis van de toverlantaarn. Op zondag 17 juni gaat vervolgens Utopisch Nest met De Toverlantaarn van componist Anke Brouwer live  in première. Brouwer werkte samen met accordeonist Marieke Grotenhuis en filmmaker Michiel Keller, met als eindresultaat deze magische muziekfilminstallatie.

Lezing

 

Een meeslepend fenomeen: dat moeten toverlantaarnvoorstellingen tussen de 18de en 20ste eeuw voor het publiek geweest zijn. Het apparaat toverde afbeeldingen op de muur door licht te schijnen op een beschilderd glasplaatje. Leerzame, angstaanjagende en pikante verhalen werden zo voorzien van levendig en soms zelfs bewegend beeld. Zaterdagmiddag vertellen en demonstreren Tristan Mostert en Annet Duller aan de hand van originele toverlantaarns.

 

 

 

Première

 

Utopisch Nest, het samenwerkingsverband tussen Museum De Lakenhal en muziektheaterensemble de Veenfabriek, nodigde componist Anke Brouwer uit om te reageren op de tentoonstelling Toverlantaarns. Zij raakte gefascineerd door de opvallend simpele manier waarop deze oude apparaten beweging konden simuleren. Haar compositie, waarin beeld en muziek verenigd worden, is hier een eigentijdse vertaling van en wordt zondag voor het eerst live uitgevoerd in Museum De Lakenhal.

 

 

 

Kunst en wetenschap

 

Zoals gebruikelijk bij Utopisch Nest worden wetenschap en kunst aan elkaar gekoppeld. Neuropsycholoog Wiebo Brouwer verdiepte zich speciaal voor de gelegenheid in de relatie tussen muziek en emotie. Over zijn bevindingen geeft hij tijdens de première een lezing. Goochelaar Tilman Andris maakt het middagprogramma compleet door een tipje van de sluier van illusionistische trucs op te lichten.

 

 

 

Data

 

De muziekfilminstallatie van Anke Brouwer is van 17 juni t/m 12 augustus doorlopend te bezichtigen als onderdeel van de tentoonstelling Toverlantaarns in Museum De Lakenhal. Naast op 17 juni, zijn er ook op 24 juni en tijdens de Leidse Museumnacht van 30 juni live-performances. Deze activiteiten vallen in de Cultuurweken Leiden (t/m 8 juli).

 

 

 

Zaterdag 16 juni: Lezing Toverlantaarns en betoverende platen

 

Tijd          15.00 – 16.00 uur, toegang gratis op vertoon van geldig toegangsbewijs tot het museum

 

 

 

Zondag 17 juni: Première Utopisch Nest – De Toverlantaarn

 

Tijd          14.00  – 16.00 uur, toegang gratis op vertoon van geldig toegangsbewijs tot het museum

 


 


 

Noot voor de redactie:
Onderschrift afbeelding: Marieke Grotenhuis (l) en Anke Brouwer (r)

 

 

 

Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.

 

Utopisch Nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen De Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

Informatie
Afdeling Publiekszaken

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.