PERSBERICHT


Wetenschap en vermaak: Museum De Lakenhal en Museum Boerhaave belichten Toverlantaarns

30-07-2012

Licht uit, toverlantaarn aan! Op zondag 12 augustus, de laatste dag van de tentoonstelling Toverlantaarns in Museum De Lakenhal, wordt in samenwerking met Museum Boerhaave een programma vol vermaak en wetenschap gewijd aan de toverlantaarn.

Een manshoog houten gevaarte
Conservatoren Tristan Mostert (Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling in Museum De Lakenhal) en Tiemen Cocquyt (Museum Boerhaave) geven een toelichting op deze voorloper van de diaprojector en de bijbehorende toverlantaarnplaatjes. Aansluitend wordt er een rondleiding gegeven door het Leids Fysisch Kabinet in Museum Boerhaave: de beroemde collectie 18de-eeuwse natuurkundige apparaten waarin ook ‘s werelds oudst bekende projectielantaarn opgenomen is:  een manshoog houten gevaarte uit 1720. Lantaarnist Annet Duller brengt de lantaarnplaatjes tijdens een voorstelling tot leven, waarna de middag wordt afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling in Museum De Lakenhal.
 
Laterna magica
De uitvinder van de toverlantaarn is vrijwel zeker de Nederlandse geleerde Christiaan Huygens. In een brief uit 1659 vinden we een schets van enkele ronde lantaarnplaatjes, die Huygens projecteerde met behulp van lenzen en met een lamp als lichtbron. Vanwege het magische effect van deze techniek stonden de lantaarns al snel bekend als ‘laterna magica’.
 
Het Leidse atelier Musschenbroek
Het atelier van de Leidse instrumentenmaker Jan van Musschenbroek maakte in de eerste helft van de 18de eeuw de beste lantaarns en plaatjes met uiteenlopende onderwerpen zoals dwergen en apen, groteske koppen en pikante voorstellingen. Geleerden gebruikten de lantaarn om de wetten van de optica mee uit te leggen. Vermogende mensen schaften er één aan om voorstellingen te geven voor vrienden. Rondtrekkende lantaarnisten reisden, met hun toestel en de breekbare platen op hun rug, stad en land af om op kermissen voorstellingen te geven voor het volk. Zo bereikte de toverlantaarn al in de 18de eeuw een breed publiek.
 
Programma
12.00 uur - 15.00 uur in Museum Boerhaave: lezing, rondleiding en een toverlantaarnvoorstelling
Vanaf 15.15 uur in Museum De Lakenhal: toelichting op zaal en bezichtiging van de tentoonstelling
 
Entree: geldig entreebewijs van Museum Boerhaave, voor dit programma ook geldig in Museum De Lakenhal.
 
Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, Leiden
Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden
 
 
NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie:
Annette Los, Museum Boerhaave, tel. 071-5662709, annettelos@museumboerhaave.nl
Minke Schat, Museum De Lakenhal, tel 071-5165324, pr@lakenhal.nl
 
Persfoto’s downloaden via: http://www.museumboerhaave.nl/pers/augustus-2012/de-toverlantaarn/

Informatie
Afdeling Publiekszaken

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.