PERSBERICHT


Leidse Salon: live talkshow in Museum De Lakenhal

16-11-2012

Op zondagmiddag 25 november organiseert Museum De Lakenhal een nieuwe editie van de succesvolle Leidse Salon.
In de karakteristieke omgeving van het Leidse museum gaan spraakmakende gasten uit de werelden van kunst, wetenschap en politiek het gesprek aan met tafelheer Onno Blom. Dit maal te gast zijn schrijver Arthur Japin, professor Eveline Crone en lokaal historicus drs. Freek Lugt. Janne Schra verzorgt drie muzikale intermezzo’s.

Janne Schra
Janne Schra is bij het grote publiek bekend geworden als zangeres van de band Room Eleven, groot geworden als Schradinova en inmiddels verder gegaan als soloartiest. Met haar theatertour ‘De nieuwe… Janne Schra’ reist Schra met gitarist Jurgen Burdorf, percussionist Gijs Anders van Straalen en het strijkorkest Red Limo String Quartet - bekend van The Kyteman Orchestra - het hele land door. In januari volgt de release van haar nieuwe CD. Janne Schra geeft tijdens de Leidse Salon drie intieme solo optredens.
 
Eveline Crone
De gewone mens komt steeds meer te weten over de werking van het eigen brein. Dat is te danken aan wetenschappers als professor Eveline Crone, die haar neuropsychologische onderzoek aan de Universiteit Leiden op een publieksvriendelijke manier weet te presenteren. Op de Leidse Salon spreekt zij o.a. over haar onderzoek en het boek  ‘Het puberende brein’ (2008).
 
Arthur Japin
De boeken van Japin hebben vaak een historische hoofdpersoon: Casanova in ‘Een schitterend gebrek’ (2003) en de balletdanser Vaslav Nijinksy in ‘Vaslav’ (2010) bijvoorbeeld. Zijn gloednieuwe roman ‘Maar buiten is het feest’ verhaalt over de manier waarop een beroemd en geliefd zangeres omgaat met spoken uit haar verleden: “Helemaal veilig ben je óf weggeborgen in het donker, zodat geen mens je zien kan, óf in het volle licht van de schijnwerpers, waar niemand je kan missen.”  In gesprek met Onno Blom krijgt Japin de kans meer toe te lichten over de verrassende oorsprong van het verhaal.
 
‘Het ontstaan van Leiden’ van Freek Lugt
Leiden is één van de oudste steden van Nederland. Na een diepgaande studie naar de historie van Oegstgeest heeft drs. Freek Lugt zich toegelegd op het ontstaan van de stad Leiden. Op de Leidse Salon vertelt hij over het zeer recent verschenen boek ‘Het ontstaan van Leiden’, waarin hij nieuwe inzichten presenteert in de vroegste periode van de stadsgeschiedenis en het jaar waarin Leiden haar stadsrechten kreeg.
 
Verhitte discussies en de actualiteit
Leiden heeft een rijke traditie van literaire genootschappen, disputen en bijeenkomsten waar verhitte discussies werden gevoerd over de actualiteit. Museum De Lakenhal blaast die 19de-eeuwse traditie sinds 2010 nieuw leven in met de Leidse Salons. Altijd met een live optreden van een solo instrumentalist en vaak met een link naar Leiden.
 
Datum: zondag 25 november 2012
Tijd: 15:00 – 16:30 uur, daarna afsluitende borrel en signeersessie op het voorplein van Museum De Lakenhal.
Entree: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.

Informatie
Afdeling Publiekszaken

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.