UTOPISCH NEST
Overall van Frank Halmans

Het derde Utopisch Nest-project zal binnenkort worden onthuld. Hiervoor liet beeldhouwer Frank Halmans zich inspireren door Platteland als Podium van De Veenfabriek. In zijn installatie op de grens van stad en platteland komt de wereld van de boeren en de hen bedreigende landmeters op een dramatische manier samen. Het beeld is een vleesgeworden confrontatie tussen de oprukkende stad en de bedreigde boeren en wordt in de openbare ruimte getoond.
Kijk hier voor de foto's

Frank Halmans is een beeldhouwer wiens kwaliteit ligt opgesloten in de methodische precisie waarmee hij zijn projecten aanpakt. In zijn objecten refereert Halmans regelmatig aan ‘het huis’ als container van zowel materiële als immateriële zaken. Het huis is de plek waar je woont en werkt maar waar je ook herinneringen opbouwt en waarin je van alles verzamelt; van dagelijkse objecten tot stof en dode insecten. De maquettes en schaalmodellen die Halmans bouwt variëren van de slaapkamers waarin hij ooit sliep (gemodelleerd op basis van het geheugen) en bewoonbare vensterbanken tot imaginaire kamers gesneden in de pagina’s van een boek en nostalgische bouwtypes als de modernistische bungalow of de jaren-vijftig-flat getransformeerd tot stofzuiger. Al deze objecten worden zorgvuldig voorbereid in reeksen tekeningen, waarin technische details en bouwkundige perspectieven zijn uitgewerkt. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van Halmans’ tekenoeuvre, hoe functioneel ze ook van karakter zijn.

Voor Platteland als Podium onderzoekt Halmans in verschillende voorstellen de leef-, en werksituatie van de moderne boer. Het eerste project betreft een lange waslijn in een polder die is opgehangen aan rood-witte piketpalen. Aan de waslijn hangt een grote hoeveelheid blauwe en groene boerenoveralls die als windzakken opbollen in de wind. In het voorstel komt de wereld van de boeren en de hen bedreigende landmeters op een dramatische manier samen. Het beeld is een vleesgeworden confrontatie tussen de oprukkende stad en de bedreigde boeren.

The big hole to which
we shall return >

The big hole to which we shall return

Presence of an Absence: objects, memory and identity >

TPresence of an Absence

Overall
Frank Halmans >

Frank Halmans