Aan alles komt een eind …

3 januari 2011

De Lakenhal heeft een druk maar leuk jaar achter de rug. Helaas komt aan alles een eind en zullen we deze week zo langzamerhand alles afbreken en ons klaarmaken voor de tentoonstelling Lucas van Leyden. Vandaag was de lopende band al aan de beurt. Een grote chaos van blauwe planken, gele kratten en schroeven!

Winter in Leiden

21 december 2010

De sneeuw is ook in Leiden neergevallen. Alles is prachtig wit en vanwege de kerstvakantie kunnen alle kinderen er nog volop van genieten ook. De Lakenhal staat er prachtig bij zo aan de Oude Singel. Kom allemaal even binnenlopen om warm te worden. Morgen is er een erg leuke toverlantaarn voorstelling en is het de laatste kans om
Werk in Uitvoering te bekijken!

Expertdag: Werk in Uitvoering legt uit!

14 december 2010

Het project Werk in Uitvoering had naast veel intresse vanuit publiek ook intresse vanuit het vak. De Lakenhal kwam hen tegemoet door een expertdag te organiseren. museumprofessionals vanuit het hele land lieten zich informeren over Werk in Uitvoering. Al met al een leuke en interessante dag.

Museum De Lakenhal wint Zuid-Hollandse museumprijs!

14 december 2010

De Lakenhal wint de Zuid-Hollandse Museumprijs met het project Werk in Uitvoering. Wij kregen op maandag 29 november de prijs overhandigd in het Havenmuseum Rotterdam. De Lakenhal werd geprezen om de orginialiteit van het project Werk In Uitvoering en vanwege de breedte van het project onderscheidt het museum zich van alle andere projecten. Naast De Lakenhal waren ook het Rijksmuseum van Oudheden en Stedelijk museum Schiedam genomineerd. Naast deze eer zat er ook een prijs aan vast geknoopt: 4000 euro krijgt De Lakenhal om dromen werkelijkheid te maken. De Lakenhal wil graag deze prijs aan het publiek besteden. Er is een jury benoemd en verschillende ideeën worden nu besproken.

Check de website binnenkort voor een update!

Dichters van het Laatste Oordeel

4 november 2010

Op zondag 31 oktober stond De Lakenhal in het teken van het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. 9 dichters droegen hun gedichten gebaseerd op dit drieluik voor aan een select publiek. Na afloop kreeg iederen een bundel mee met daarin de gedichten. Hier een impressie van deze geslaagde middag.


Rnul interactive

2 november 2010

Gewoon omdat het verschrikkelijk leuk is een paar foto’s van de opstelling van Rnul interactive.

Meer informatie over Rnul interactive in De Lakenhal: http://www.lakenhal.nl/watiserteziendetail.php?id=36

Tinnen soldaatjes schilderen

28 oktober 2010

In de herfstvakantie was het in Museum De Lakenhal groot feest. Kinderen uit het hele land kwamen tinnensoldaatjes schilderen. Tingieter Jan Veenendaal nam allerlei leuke figuurtje mee en goot ze voor de kinderen. Daarna konden de kinderen aan de slag met kwast en verf. Het ene kind deed dit heel geconcentreerd, maar hier en daar ook een toekomstige Pollock. Al met al een geslaagde middag!

Boekpresentatie NRC in De Lakenhal

28 oktober 2010

Fotografie door Vincent Mentzel.

Om het geld of gewoon aangeboren?

18 oktober 2010

Zondag 17 oktober vond de tweede lezing plaats over verzamelen. Socioloog Jaco Berveling was altijd al gefascineerd door verzamelen en bibliofilie, en dat resulteerde in het boek ‘Hebben is Houden, Wat iedere verzamelaar en boekenliefhebber over zichzelf moet weten.’ In dit boek verdiept hij zich in de achtergronden van het verzamelen. Nederland kent enkele miljoenen verzamelaars. Wat drijft al die rangschikkers, oppotters en opstapelaars?

Deze middag lichtte hij in een aanstekelijk verhaal een tipje van de sluier op. Sommige verzamelaars doen het om geld te verdienen, anderen compenseren een ongelukkige jeugd. En waarschijnlijk is het ook genetisch bepaald: de mens is nu eenmaal een jager en verzamelaar.

Soms gaan mensen wat ver in hun verzameling. Bijvoorbeeld Hans Bauer, hij heeft zoveel boeken dat men hem Boekito noemt en dat de woningbouwvereniging zijn huis onbewoonbaar heeft verklaard. Kijk hier naar een filmpje over hem:

http://www.youtube.com/watch?v=yA6g5OUIokQ

Let ook op zijn troostende uitspraak: “netheid is voor de dommen, het genie beheert de chaos.”

Op onderstaande foto zie je hoe Jaco aan een bezoeker een verrassingsei cadeau doet. In die chocolade eieren zit altijd een klein cadeautje. En dat kleine cadeautje? Dat kan over 20 jaar zo maar 1000 euro waard zijn. Dat is wat er nu namelijk wordt betaald voor een poppetje van Maja de Bij dat twee decennia geleden uit zo’n ei kwam. Ga maar eens kijken op zolder of daar tussen het oude speelgoed nog wat Kinder Uberraschung ligt. De chocolade kunt u beter niet meer opeten…

De volgende lezing is op zondag 21 november van Pieter ter Keurs: wat en hoe verzamelden musea in de 19e eeuw?

Stem op De Lakenhal

29 september 2010

Er zijn een nieuwe museumprijzen: de Montblanc Museum Awards. Alle Nederlandse musea dingen mee voor een nominatie in een van de drie categorieen:

- beste museum voor kinderen

- beste kleine museum

- beste tentoonstelling.

Wij hopen dat zo veel mogelijk mensen ons nomineren voor beste kleine museum en/of beste tentoonstelling (namelijk Werk in Uitvoering).

Helpt u ons? u vindt ons bij de S van Stedelijk Museum De Lakenhal!

Hier vindt u meer informatie.

Hier kunt u direct stemmen.

Dank!

Buiten is het guur en koud, binnen is het warm en interessant.

7 september 2010

brr, wat is het guur voor september.

Blijf niet in de wind en de regen staan.

Hier is het warm, droog en gezellig. En er is natuurlijk veel te zien: van Wolkers tot Rembrandt en van rollerband tot oude wapens.

Verbouwing van de historische afdeling

2 september 2010

Boven in het musem bevindt zich de historische afdeling, ‘de histo’ zoals wij die noemen. Hier vind je allerlei objecten en schilderijen over de geschiedenis van Leiden, zoals de hutspot en het wereldberoemde Lancaert tapijt. Onder leiding van conservator Jori Zijlmans is deze afdeling in de zomer onder handen genomen. De tentoonstellingsruimte geeft nu een impressie van hoe de historische afdeling er in 1874 heeft uitgezien.

Een leuk gegeven: Op 3 oktober 1872 werd het museum tijdelijk opengesteld voor het publiek. Ter beveiliging werden politieagenten ingezet en de trappen ‘met planken belegd’. De 3 oktober-collectie die voorheen op het stadhuis werd bewaard, kreeg de prominentste plaats. Om ‘De zelfopoffering van Burgemeester Van der Werf’ centraal te kunnen plaatsen werd zelfs het plafond verhoogd. Ondanks de bezorgdheid over de grote toestroom bezoekers verliep alles goed. Zo staat in het jaarverslag van 1872 dat ‘het lokaal door 4000 personen in beste orde werd bezocht’.

De verbouwing van de historische afdeling.

Dit is geen historisch voorwerp. Tenminste, nog niet. In 2200 wellicht wel.

Fotoverslag openluchthotel

12 juli 2010

Op de kortste nacht van het jaar (21 juni) werd de museumtuin omgetoverd tot openluchthotel. Fotograaf Pim Rusch maakte een impressie. Oja, over het algemeen had iedereen heerlijk gslapen.

Eenmaal, andermaal: sla je slag

1 juli 2010

Tijdens de Museumnacht worden de houten tafeltjes van Stad van Verf geveild. Op deze tafeltjes – met stoel – lag de krant waarin het schilderij beschreven worden. Een van deze mooie tafels – ontworpen door Ramin Visch – kan van jou zijn.

Kom naar De Lakenhal tijdens de Museumnacht en bied op het tafeltje van jouw voorkeur. Er zijn 15 verschillende tafeltjes met tekst in het blad gebrand.

Hieronder staat de lijst met woorden. Ook is vermeld bij welk schilderij de tafel stond.

1. zwierigheid, Delin, Portretgroep van Théodore Fréderique de Malnoe en haar dochters

2. geschiedvervalsing, Van Bree, Burgemeester vd Werff biedt zijn degen aan het volk

3. bric-à-brac, Bakker Korff, La fille du heros

4. melancholiek, Verster, Bloemen en Blaren

5. hemelsblauw, Doesburg, Sfeer

6. ongepolijst, Van Velde, Zelfportret

7. eitje tik , Valk, Het ontbijt

8. rollebollen, Steen, Stoeiend paar

9. drinkeboer, Van Mieris, Herberg-Interieur

10. smartelijk, Engebrechtz, Kruisiging van Christus

11 . wonderkind, Lucas van Leyden, Het Laatste Oordeel

12. zelfbewust, Swanenburg, Zelfportret

13. duizelingwekkend, Bailly, Vanitasstilleven

14. spierballenvertoon , Rembrandt, Historiestuk

15. twinkelend, Lievens, Pilatus wast zijn handen in onschuld

Tot op 2 juli!

Bokaal van de Winterkoningin

17 juni 2010

In de rubriek ‘wat is dit object’ tonen we steeds bijzondere objecten waarbij het vaak niet in één keer duidelijk is wat het is en wat de functie ervan is. Sterker nog, soms weten we het zelf ook niet precies.

Het eerste object dat we toonden was de bokaal van de Winterkoningin. Een aantal inzenders heeft ook het juiste antwoord gegeven. Deze pronkbeker kent een bijzondere geschiedenis.

De bokaal is in 1641 aan de stad Leiden geschonken door Elisabeth van Bohemen, dochter van de Engelse koning Stuart en getrouwd met Keurvorst Frederik V van de Palts, kleinzoon van Koning Willem 1 van Oranje. De Keurvorst was slechts één winter – van 1619 tot 1620 – koning van Bohemen, vandaar zijn bijnaam Winterkoning.
Nadat de vorst was afgezet, vluchtte het gezin van Midden-Europa naar Den Haag, waar ze in ballingschap hun hofleven voortzetten. De kinderen van de Winterkoning werden eerst naar Utrecht en later naar Leiden gestuurd om daar opgevoed te worden en te studeren. 17 jaar lang werd het Prinsenhof aan het Rapenburg hiervoor gebruikt. Toen de prinsen en prinsessen het hof verlieten – om te reizen of terug te keren naar Den Haag – werd het hof in Leiden opgeheven. Deze bokaal is het vorstelijk afscheidsgeschenk aan de stad.
De bokaal is vervaardigd door Hans Coenraad Brechtel die hem vervaardigde in de toen modieuze ‘kwabbenstijl’. Op de deksel staat een gegoten beeldje van de vorstin zelf.
Wilt u nog meer lezen over de Winterkoningin dan treft u hier twee interessante links:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Stuart

http://www.historisch-toerisme-bureau.nl/artikelen/winterkoningin.htm

De Lakenhal een 101-tje

1 juni 2010

Het leek wel Museumweekeind, zo druk was het zaterdag en zondag in het museum. Zaterdag werd het boek Stad van Verf gepresenteerd, geschreven door Onno Blom. Halverwege vorige week hoorden we al dat Alexander Pechtold verhinderd was. Hij zou – als oud-suppoost – het eerste exemplaar van ons nieuwe hoogtepuntenboek krijgen. Maar ja, als je moet kiezen tussen 150 mensen in Leiden of 1,5 miljoen kijkers op tv, dan is de keuze snel gemaakt. Heel begrijpelijk. En wij hadden een prima alternatief voor handen: Rudi Fuchs. Hij nam met alle plezier het eerste exemplaar van Stad van Verf in ontvangst.

directeur Meta Knol heet iedereen welkom.

Onno Blom en Rudi Fuchs

wethouder Jan Jaap de Haan, Karina Wolkers en Rudi Fuchs op de eerste rij.

Na afloop was er een borrel in de tuin, en op dat moment gingen de telefoons rinkelen. Die middag hadden we namelijk bekend gemaakt dat we het laatste grote doek van Jan Wolkers hebben aangekocht, en de pers wilde daar natuurlijk meer van weten. De aankoop leidde tot een bericht op pagina 101 van Teletekst.

Het grote gele doek hangt nu in het museum, in een hele mooie lichte gang en het komt daar heel mooi tot zijn recht.

Zondag zat de Grote Pers weer vol. Nu voor de talkshow de Leidse Salon. Onno Blom ontving onder anderen Frits van Oostrom, Koen Hauser en Karina Wolkers. Han Bennink verzorgde de muziek. We wilden toch eventjes dit filmpje laten zien: de decibellen van drummer Han Bennink met op de achtergrond het grote gele doek van Wolkers…. http://www.youtube.com/watch?v=kI7mYbQFZt8

(gefilmd met een telefoon, in het echt klonk het veeeel beter…)

Han Bennink drumt in De Lakenhal

Schat uit het depot

18 mei 2010

Onlangs hadden we bijzondere bezoekers in ons museum: de kleindochter van de maker van een koetsje in onze speelgoedcollectie. Mevrouw Lambrechts vertelde dat ze als klein kind de koets bij haar moeder zag, en ze wilde graag eens kijken in de Lakenhal of het er nog was.

Nora Lambrechts is met haar kleinzoon op bezoek in het museum. ‘Mijn kleinzoon is echt museumgek’, vertelt ze. En hij staat inderdaad te stralen als we in het depot naar de tevoorschijn gehaalde miniatuurkoets kijken. Conner Ladru heeft zelfs ideeën over hoe het werk gepresenteerd kan worden. ‘Ik hoop dat het tentoongesteld wordt en dan zou ik het zo (zie foto) presenteren met de deur open, anders kan er niemand instappen. De andere deur zit te strak om open te maken…’

Nora Lambrechts en kleinzoon bij het koetsje

Harnassen, zwaarden en knotsen

6 mei 2010

In de meivakantie geeft onze assistent conservator speciale rondleidingen over de harnassen, zwaarden en dolken die Museum De Lakenhal in de collectie heeft. Hij wacht de bezoekers op met een hellebaard in zijn hand!

Ook de kinderen mogen de objecten aanraken, wel eerst een handschoenen aandoen.

‘ridder ‘Leon Geutjes.

Inzamelactie 3 oktober tentoonstelling

27 april 2010
Zondag 25 april zaten wij medewerkers van De Lakenhal klaar om de Leidenaren te ontvangen die hun persoonlijke herinneringen kwamen brengen. De objecten en verhalen willen we namelijk gaan gebruiken voor een grote tentoonstelling die in oktober 2011 (!) plaatsvindt: Leidens Ontzet, van Vrijheidsfeest tot Volksfeest.

Hier krijgen Jori Zijlmans (conservator geschiedenis Leiden) en Leon Geutjes (conservator in opleiding) instructies van Anne-Sophie Teunissen (projectleider van deze inzaleactie).

Anne sophie geeft Jori en Leon instructies

Op deze ontzettend zonnig dag vond toch nog een flink aantal mensen de weg naar De Lakenhal.

Leon, Jori en Anne-Sophie op een rij, luisterend naar de verhalen. Ook Els van Eijck, voorzitter van de 3 October Vereniging, heeft geholpen.

Extra bijzonder was het object van de gebroeders Brummelkamp: de banketbakkerij van hun vader verkocht de enige echte zoete haring, gemaakt van speculaas uit deze koekplank.

de koekplank voor zoete haring

En natuurlijk is er ook flink gelachen: bijvoorbeeld toen groenteboer Mank met een flinke tas met peen en ui kwam aanzetten.

Groenteboer Gerard Mank met zijn zoon

We hebben deze zondag weer heel wat gehoord over hoe Leidenaren ‘hun’ 3 Oktober nu vieren. Twee dingen misten we echter nog: kinderen die op 3 juli geboren zijn en (de restanten van) een glaasje bier… Maar er komt nog een inzamelmiddag, dus wie weet! We staan overal voor open.

Fotoverslag van eerste Leidse Salon

13 april 2010
Elske DeWall

publiek Leidse Salon, aandachtig luisterend naar Elske DeWall

Nico Dijkshoorn draagt voor. en gaat erna in gesprek met Onno Blom.

D'66b politica Elze 't Hart

Elske DeWall

publiek Leidse Salon, aandachtig luisterend naar Elske DeWall

De Lakenhal op de Verzamelaarsbeurs

12 april 2010
Afgelopen weekend stonden we met een stand op de Verzamelaarsbeurs in de Jaarbeurs. Alles wat maar te verzamelen valt, is hier te vinden: bodemvondsten, klokken, suikerzakjes, lego, curiosa, ansichtkaarten, postzegels, platen, auto’s, serviezen, sieraden, schedels, films, linnen, McDonalds-spullen enzovoort. Je kijkt je ogen uit! En het is helaas niet gelukt om met lege handen naar huis te gaan.
Maar wat toch wel het allerleukste van deze beurs is, zijn de verhalen van de verzamelaars. Door het stellen van een simpele vraag: ‘wat verzamelt u’, kom je terecht in een parallel universum van Michelin-mannetjes, happy meals, de tram in Leiden en middeleeuwse wapens. De portemonnee is lichter, maar de geest rijker! Dank aan alle verzamelaars! En aan de mensen van de verzamelaarsbeurs natuurlijk – in het bijzonder Benno en Cas!

conservator Rob Wolthoorn houdt cultuur historische taxaties. Op de achtergrond staat fotograaf Tim van Veen. Hij maakte foto's van verzamelaars met hun recente aankoop of favoriete object.

Fotograaf Tim van Veen fotografeert jonge verzamelaar met haar recente aanwinst: Pokemon kaarten.

Rob Wolthoorn bekijkt een geschrift.

Jori Zijlmans bekijkt een ingebracht stuk. het blijkt uiteindelijk om bijzonder 17e eeuws Slibaardewerk te gaan. Het is afkomstig uit Hoorn. Erg bijzonder!

het 17e eeuwse slibaardewerk

Zijlmans geeft uitleg over een perkament.

Hoe klinkt een aardewerk gietmal? Zijlmans laat dat horen aan de vinder van het ongeveer 300 jaar oude malletje waarmee musketkogels werden gegoten. Vindplaats: een van de forten van de Hollandse Waterlinie.

Nog een mooie vondst: middeleeuws aardewerk!

Letterlijk werk in uitvoering…

8 april 2010

Werk in uitvoering bij werk in uitvoering aan de Langegracht…

De technische dienst

8 april 2010

De technische dienst van het museum timmert, zaagt, schildert en bouwt. Zij doen er alles aan om het prachtige pand goed te onderhouden. oOok zorgen zij er mede voor dat de kunstwerken en kunstnijverheidsobjecten zo goed mogelijk tot hun recht komen. Zo schilderen zij wanden van 10 bij 10 meter blauw, hangen honderden klemmen op en sjouwen vitrines van de ene naar de andere kant van het museum. En zij moeten soms met creatieve oplossingen komen.

Wat is dit object bijvoorbeeld?

Nee, het is geen kunstwerk.

Ook geen raketwerper.

We geven een hint:

Het is een tapijtrol. In de Grote Pers ligt in het kader van Werk in Uitvoering een groot blauw tapijt. Om het tapijt te kunnen bewaren en vervoeren, is deze rol gebouwd. Op dit tapijt kun je aanstaande zondag luisteren naar de eerste editie van De Leidse Salon. Mis het niet, want wij denken dat het een goede editie gaat worden. Daar zullen o.a. Nico Dijkshoorn, Willem Otterspeer, Elske DeWall en natuurlijk Onno Blom voor zorgen. En oja, de entree is gratis!

Kijkje in depot

1 april 2010

Alles wat in De Lakenhal te zien is, vormt slechts het topje van de ijsberg van de verzameling van het museum. Het overgrote deel van de collectie ligt opgeslagen in een van de depots. Er zijn drie bergplaatsen in de kelder van het museum, het schilderijendepot bevindt zich op de zolder van het museum. In Den Haag ten slotte, is een vijfde depot. Sommige objecten komen naar buiten als ze worden uitgeleend aan andere musea, andere worden gebruikt voor eigen tentoonstellingen, maar de meeste zien nooit het daglicht. Behalve nu, in 2010. Alle voorwerpen worden door depotbeheerder Bart Doff en zijn collega Lean Vliegenthart naar buiten gebracht: naar de rollenband.

Op deze foto Bart in het schilderijendepot

Doff in depot

Alle verzamelaars verzamelen!

18 maart 2010

Dit jaar gaat De Lakenhal met haar eigen verzameling aan de slag: alle objecten die de afgelopen decennia zijn verzameld, worden stuk voor stuk bekeken, gemeten en beschreven. En wij denken dat bijna iedereen wel verzamelt. Bewust of onbewust. We hebben de steekproef genomen onder onze eigen medewerkers, en inderdaad: bijna iedereen verzamelde wel iets. Van strips tot platen en van servies tot souverniers

Alle medewerkers van de Lakenhal werden door fotograaf Marc de Haan op de foto gezet: in werkkledij. De foto’s zijn te zien op deze website en op sommige promotieuitingen. De fotosessies waren ontzettend leuk om te doen omdat je elkaar op een heel andere manier leert kennen als je het hebt over elkaars verzameling!

En nu verzamelt De Lakenhal verzamelaars! Op de website bij ‘verzamelaars’ zie je er al een heleboel en op 11 en 25 april is Marc de Haan in het museum aanwezig om andere verzamelaars vast te leggen. Wilt u ook op de foto? Dat kan! Stuur een mail naar pr@lakenhal.nl met een korte beschrijving van uw favoriete verzamelobject en u bent van harte welkom. Wie weet, hangt u straks tussen de andere verzamelaars in het museum en bent u te zien op onze website…

Op de foto’s Marc de Haan in actie.

Opening

17 maart 2010

Werk in Uitvoering is geopend! Directeur Meta Knol heette iedereen welkom en vroeg vervolgens muziekjournalist en dj Jan Vollaard het hemd van het lijf over zijn platencollectie. Jan-Jaap de Haan, wethouder Cultuur van de gemeente Leiden, vertelde over zijn verzameling – bandshirts – en toonde het shirt dat hij gekocht heeft bij het concert van Yes. Ook wist hij zich te herinneren dat Vollaard toen niet zo positief over het concert geschreven had in NRC.
Nadat Knol en De Haan de rollerband in werking hebben gezet, begon beneden de borrel. Daar stond fotograaf Marc de Haan klaar in de studio om bezoekers te fotograferen met hun favoriete verzamelobject. De resultaten daarvan staan bij ‘verzamelaars’. Jan Vollaard draaide alleen maar muziek rondom het thema ‘werken’. Working 9 to 5, Men at Work, Kraftwerk. Het nummer Koos Werkeloos stond klaar, maar is helaas niet meer gedraaid. De tijd was om! Tijd om aan het werk te gaan?