home abonneer je op onze rss feed

OBJECT VAN DE WEEK

Koekplank met Sint Nicolaas en de heilige familie. zoom


Koekplank met Sint Nicolaas en de heilige familie.

Vermoedelijk afkomstig uit de 18e eeuw.


Koetsen en schepen, ruiters en Oranjevorsten, vrijers en vrijsters, sinterklazen en bijbelse voorstellingen, dieren en planten, ze komen allemaal voor op koekplanken. Ook uitvindingen waren geliefd. Zo werden in de eerste helft van de 19de eeuw stoomboten en locomotieven afgebeeld. Er bestond geen gilde voor houtsnijders. De meeste planken zijn gesneden door meubelmakers, wagenmakers, scheepsbouwers, bakkers en andere handwerkslieden. Enkele vormen hebben een jaartal of initialen van de maker.

Verwervingsgeschiedenis
Gedurende 1903-1914 werd de collectie koekplanken en suikerwerkvormen uitgebreid met zes planken. Een kwart eeuw later werden er opnieuw zes verworven. Twee daarvan zijn 'door toedoen van baldadige jeugd' in 1946 gestolen. In 1954 was de laatste aankoop op dit verzamelgebied: een koek- en marsepeinplank met voorstellingen van het Beleg en Ontzet. De laatste schenking van drie planken dateert uit 1955. In datzelfde jaar ruilde het museum met een antiquair 46 polychrome tegels voor een plank waarop de Leidse Marekerk afgebeeld staat.


WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/www.lakenhal.nl/wwwroot/wiu/object.php on line 131