home abonneer je op onze rss feed

OBJECT VAN DE WEEK

Verguld bronzen pendule zoom


Verguld bronzen pendule

van Antoine Ravrio, met lezende muze en buste van Homerus, Parijs, ca. 1810


De bronzen pendule is een schitterend voorbeeld van wat bronsgieters en klokkenmakers vermochten in het Parijs van de vroege 19de eeuw. Antoine Ravrio, de ontwerper en maker van het stuk, was met zijn rivaal Thomire de belangrijkste fondeur-doreurâ, oftewel bronsgieter en vergulder van zijn tijd wiens klokken, vazen en kandelaars grif aftrek vonden aan de hoven en paleizen van heel Europa. In 1810 werd hij de speciale â��bronzierâ�� van Keizer Napoleon en voerde hij een atelier van meer dan honderd werknemers. Op de wijzerplaat is naast de naam Ravrio ook die van de handelaar te vinden, â��Mesnil horlogierâ��, een van de meest chique adressen van Parijs. De pendule is kenmerkend voor het classsicisme van die tijd. Een lezende muze leest uit een boek van de Grieks dichter Homeros, wiens beroemde buste staat opgesteld tussen de boekenkasten met klassieke auteurs. De pendule werd in 1937 door een anonieme verzamelaar aan De Lakenhal geschonken. De aperte kwaliteit van het stuk staat buiten kijf. Andere exemplaren van de pendule bevinden zich slechts in de beroemdste klokkencollecties in Europa en Amerika. Toch leidt de pendule door plaatsgebrek en door de afwezigheid met enige context met de Leidse kunst of geschiedenis een verborgen bestaan in het depot van De Lakenhal. Een licht in het duister.


WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/www.lakenhal.nl/wwwroot/wiu/object.php on line 131