home abonneer je op onze rss feed

OBJECT VAN DE WEEK

Rozettegel uit het Kasteel van Breda, ca. 1536- 1544 zoom


Rozettegel uit het Kasteel van Breda, ca. 1536- 1544

De hier getoonde tegel is een topstuk uit de collectie van G. de Goederen.


Vanaf 1536 liet Hendrik III, graaf van Nassau-Dillenburg in Breda het kasteel van zijn vader verbouwen tot paleis in renaissance-stijl. Daarbij werden ook een of meerdere vloeren van majolicategels aangebracht. Majolica is tingeglazuurd aardewerk met een bepaalde variatie van kleuren van verschillende metaaloxiden. In de zestiende eeuw was een majolicategelvloer een luxeprodukt. De vorstelijke vloeren van Hendrik III werden waarschijnlijk speciaal in opdracht gemaakt, mogelijk door een werkplaats in Antwerpen. In de vroege zestiende eeuw kwam daar een produktie van onder andere tegels op gang door uit Italie afkomstige majolicabakkers.

In een galerij van het kasteel van Breda werd een vloer aangebracht die bestond uit afwisselend geel en blauwe tegels in kruis- en stervorm, met daarop centraal steeds een menselijk oog. In een zeventiende eeuwse beschrijving werd die ruimte daarom poetisch een veelgeoogde galerij genoemd. Daarnaast was er in het kasteel ook een toepassing van rozettegels zoals de hier getoonde, waaromheen blauw-gele slingerbandtegels werden gelegd die op die manier een kleurrijk patroon vormden. Blauw en geel waren de heraldische kleuren van Nassau.

In 1826 stelde de toenmalige eigenaar van het kasteel, Koning Willem I, het kasteel van Breda ter beschikking om er de Koninklijke Militaire Academie in te kunnen huisvesten. Tijdens de daaropvolgende verbouwing en sloop van delen van het gebouw kwamen tegels tevoorschijn. Ook in de jaren 1960 doken opnieuw bij sloop fragmenten op van de eens befaamde vloeren, die aan het begin staan van de toepassing van majolica tegels in de Noordelijke Nederlanden.

De hier getoonde tegel is een topstuk uit de collectie tegels van G. de Goederen, wiens verzameling berust in Stedelijk Museum De Lakenhal.

De tegel is op dit moment te zien in het museum. Kijk ook in de agenda van Museum De Lakenhal: op 5 september geeft Johan Kamermans een lezing over Nederlandse wandtegels. Kamermans is conservator van het Nederlands tegelmuseum in Otterlo.

Met dank aan Prosper de Jong.


WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/www.lakenhal.nl/wwwroot/wiu/object.php on line 131