home abonneer je op onze rss feed

WAT IS ER TE ZIEN


30-05-2010 t/m 31-12-2010

Grote gele doek van Jan Wolkers

Museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van Jan Wolkers aangekocht, door hemzelf ‘het grote gele doek’ genoemd. Wolkers maakte dit schilderij kort voor zijn overlijden in 2007. Hij beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar.

Luister naar een kort interview bij het Radio 1 Journaal met Meta Knol. http://nos.nl/audio/160652-museumdirecteur-de-lakenhal-over-doek-wolkers.html

De laatste twintig jaar werkte Wolkers heel geconcentreerd aan een oeuvre van grotendeels monochrome schilderijen, waarbij de verf in korte verftoetsen met subtiele kleurschakeringen op het doek werd gezet. Met dit grote gele doek wilde Wolkers een stralend schilderij maken. De goudgele kleur van het schilderij was geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast het atelier. De kunstenaar had ooit een stekje ervan meegenomen uit de Leidse Hortus Botanicus.

Jan Wolkers (Oegstgeest 1925 - Texel 2007) bezocht Museum De Lakenhal vaak, al vanaf zijn vroegste jeugd. Het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk op hem achter en waarschijnlijk inspireerde de collectie hem als beeldend kunstenaar en schrijver. In 2008 bezochten tienduizenden mensen de overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Wolkers in De Lakenhal.zoom

 

WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >