home abonneer je op onze rss feed

WAT WAS ER TE ZIEN | WAT HEEFT U GEMIST


27-06-2010 t/m 01-11-2011

Lanckaert tapijt en animatiefilm

Op dit beroemde tapijt is Leidens Ontzet met alle gebeurtenissen in kaart gebracht. Nieuw is de bijzondere animatie-film, waarin het tapijt in een digitale, historisch maar ook geografisch juiste kaart verandert.

Op dit wandtapijt van bijna 3 bij 4 meter is als in een stripverhaal te zien hoe de geuzen in 1574 vanuit Rotterdam naar Leiden oprukten. De in vogelvlucht afgebeelde handelingen bestrijken 2 maanden. Zo is te zien hoe de geuzenvloot nadat de dijken op 3 augustus zijn doorgestoken door het ondergelopen Delfland, Schieland en Rijnland trekken. De Spaanse troepen en schansen zijn te herkennen aan blauw en wit geblokte vaandels terwijl op de schepen van de geuzen oranje-wit-blauw gestreepte vlaggen wapperen. Het geborduurde wandkleed is in 1587 in opdracht van het Leidse stadsbestuur door de Delftse tapijtwever Joost Jansz. Lanckaert gemaakt. Het diende als propagandastuk voor de Nederlandse Opstand tegen Spanje en benadrukte de belangrijke rol die Leiden daarin had gespeeld.zoom

 

WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >