home abonneer je op onze rss feed

WAT WAS ER TE ZIEN | WAT HEEFT U GEMIST


04-09-2010 t/m 01-06-2011

Historische afdeling opnieuw ingericht

Op de bovenste verdieping van het museum vindt u de historische afdeling die onlangs volledig opnieuw is ingericht. In de 'Galerij van Leidens' ziet u een impressie van de eerste museuminrichting uit de geschiedenis van de Lakenhal. In 1869 had stadsarchitect J.W. Schaap opdracht gekregen om dit ‘paviljoen’ op de tweede verdieping geschikt te maken als ‘museum van stedelijke oudheden’. Hij maakte  een trappenhuis dat direct hier naar toe leidde. Hierin werden de 16de-eeuwse gravenramen uit de Schutterdoelen geplaatst. Op 27 april 1874 was de verbouwing klaar.

Op 3 oktober 1872 werd het museum tijdelijk opengesteld voor het publiek. Ter beveiliging werden politieagenten ingezet en de trappen ‘met planken belegd’. De 3 oktobercollectie die voorheen op het stadhuis werd bewaard kreeg de prominentste plaats. Om De zelfopoffering van Burgemeester Van der Werf  centraal te kunnen plaatsen werd zelfs het plafond verhoogd. Ondanks de bezorgdheid over de grote toestroom bezoekers verliep alles goed. Zo staat in het jaarverslag van 1872 dat `het lokaal door 4000 personen in beste orde werd bezocht’.zoom

 

WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >