home abonneer je op onze rss feed

WAT IS DIT OBJECT


In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden. Bij sommige objecten slaat de fantasie op hol. Bezoekers mochten bedenken wat dit object is en waar het voor gebruikt werd. Hun reacties vindt u hieronder.


 

J.H. Maat

  Commentaar Lakenhal Leren brandemmer uit 1816 Leren brandemmer met een leren hengsel dat door middel van twee leren lussen aan de emmer bevestigd is. Langs de onder- en bovenrand zijn meerdere lagen leer op elkaar genaaid om de emmer stevigheid te geven. Op de voorzijde van de emmer is een afbeelding van een bisschop met een staf geschilderd. Hierboven het jaartal "1816", en aan de achterzijde het cijfer "22". Hartelijke bedankt voor alle leuke reacties waaronder een heleboel sinterklaas. De winnaar van deze week krijgt een mail. Hartelijke groet, Museum De Lakenhal
Volgens mij is dit een leren emmer die men gebruikte bij brand. Door een keten te vormen kon men de emmers doorgeven.  
   

je naam Saskia

 
mijn oplossing: Emmer van het Paard van Sinterklaas waarin hij al zijn worteltjes en stro kan bewaren. Hangt aan zijn halster zodat hij af en toe een hap kan nemen als hij in de koude nachten over de daken gaat met Sint en Piet.  
   

Jan van Kampenhout

 
mijn oplossing: Een sinterklaasemmer voor strooigoed! Er passen exact 1.816 pepernootjes in. Één teveel en zwarte piet is te zwaar om op het dak te klimmen. dan moet ie beneden blijven. Sint boos, kinderen verdrietig, ouders radeloos, feest verpest. Volgende keer beter opletten strooigoedpiet! www.positieveonrust.com  
   

Maeike kimsma

 
mijn oplossing: volgens mij is dit een mandje waar kinderen bijv. In de 17e eeuw snoep in kregen tijdens de Sinterklaasviering. Een voorbeeld van zo'n mandje is bijvoorbeeld te zien op het schilderij van Jan Steen, Het Sinterklaasfeest, in het Rijksmuseum. Op dit schilderij is een meisje op de voorgrond te zien met in haar ene hand een popje (dat zij niet met haar moeder wil delen) en in haar andere zo'n mandje gevuld met snoepgoed. Haar broertje is minder goed bedeeld: hij krijgt de roede!  
   

je naam trudie

 
mijn oplossing: een voerbak voor het paard  
   

Ellen van Osch

 
mijn oplossing: collecte emmertje/zak dat aan een lange stok langs de mensen in de kerk werd voorgehouden?  
   

Marjoleine

 
Leren mand voor sint maarten of sintegreef (mandje voor de schoorsteen voor snoep). "Gigeland, Gigeland, uit de gouden, leren mand, geef een brokje van uw dis, omdat't Sinte-Maarten is." (http://www.sintmaartenkortrijk.be/parochie/folk.html)  
   

 

WAT IS DIT OBJECT?

In Museum De Lakenhal zijn vele kunst- en kunstnijverheidsobjecten te vinden.

Alle >

Wat gaat er over de band
Het brilletje van Floris Verster

OBJECT VAN DE WEEK

Het brilletje van Floris Verster |
Lees meer >  
Alle >

tekst

VERZAMELAARS

Iedereen verzamelt wel iets! Klik hier voor de verzameling verzamelaars. (en wil je zelf op de foto, kijk dan in de agenda)
Lees meer >


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/www.lakenhal.nl/wwwroot/wiu/watzijndezeobjectendetail.php on line 158 Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/www.lakenhal.nl/wwwroot/wiu/watzijndezeobjectendetail.php on line 160