Home

De top 3 van: Pepijn Smit

Regisseur, theatermaker, stadsprogrammeur

Ik voel me als een kind in een snoepwinkel die, nu hij eenmaal heeft gekozen, stiekem spijt heeft van zijn keuze…een top 3 samenstellen uit het mooiste dat Leiden te bieden heeft is bijna onmogelijk! Als regisseur van Stadsgezelschap PS|theater ben ik vaak in Museum De Lakenhal te vinden: ik doe er graag inspiratie op voor nieuwe producties. In de schilderijen, installaties en objecten zit een schat aan verhalen. Verhalen die wij met PS|theater weer gebruiken om nieuwe verhalen te vertellen.

identiteitsverandering doorgemaakt: de fabrieken die lang de Leidse horizon kenmerkten maakten plaats voor het Bio Science Park en veel arbeiders verhuisden naar de rand van de stad. De tijd van kleine huisjes en met de hele familie bonen doppen op straat was definitief voorbij. Voor Wij van de fabriek zijn deze sleutels van de gesloopte huisjes rond de Oranjegracht een grote inspiratiebron. Ze staan voor de stad in verandering. Het project Wij van de fabriek omvat een foto-expositie en een theatervoorstelling. Tot en met 3 oktober is de expositie in Museum De Lakenhal te zien.

schilderij in een ander perspectief. En al snel valt ook de leegte en ruimte eromheen op. En ook dit roept weer vragen op. Dit beeld bereikt wat ik ook graag met theater wil bereiken. Dat je door de ogen van een ander (opnieuw) om je heen gaat kijken. Dat de vragen je alleen maar nieuwsgieriger maken, is juist goed!

Domino (een Leids gezelschap met spelers met een beperking) heel langzaam zwarte handschoenen aan. Dit contrasteerde met de witte jurk die zij droeg. In combinatie met de graven waar wij op speelden, werd het meteen een beeld van rouw, zonder dat we met tekst een heel verhaal hoefden te vertellen. Op eenzelfde manier werkt dit schilderij voor mij. Steeds als ik in het museum ben, koppel ik een eigen verhaal of gebeurtenis aan dit schilderij.

Scène uit Het verdriet van Leiden, voorstelling PS|theater 2012
Scène uit Het verdriet van Leiden, voorstelling PS|theater 2012

OVER PEPIJN SMIT

Pepijn Smit is artistiek leider van Stadsgezelschap PS|theater. De theatermakers van PS|theater trekken steeds nieuwsgierig de stad in en zijn op zoek naar wat er leeft. Deze verhalen geven zij vorm in producties die op bijzondere plekken spelen. Zo maakten zij onder andere Het verdriet van Leiden op Begraafplaats Groenesteeg, Noorderling in De Kooi en Het geloof van Leiden in de Pieterskerk. Op dit moment zijn zij bezig met de voorbereidingen van Wij van de fabriek die in november 2016 in De Meelfabriek zal spelen. In het kader van deze productie heeft fotograaf Rob Overmeer portretten gemaakt van voormalig fabrieksarbeiders en deze worden tentoongesteld in Museum De Lakenhal. Vanaf 1 september 2016 is Pepijn tevens werkzaam als Stadsprogrammeur.