Home

Kunstopdrachten

Museum De Lakenhal heeft in de afgelopen jaren een aantal kunstenaars benaderd om een speciale kunstopdracht uit te voeren tijdens de restauratie en uitbreiding van het museum. Alle resultaten daarvan zijn in het museum te zien. De kunstenaars en vormgevers lieten zich inspireren door de gehele breedte van de collectie en door de geschiedenis van Museum De Lakenhal. Zo voegen zij een nieuwe, actuele kijk op de kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van Leiden toe.

Mark Dion - rariteitenkabinet

Mark Dion (1961, VS) heeft boven de Universiteitskamer het fascinerende glow-in-the-dark The Leiden University Phantom Cabinet ontworpen, gebaseerd op de vroeg-wetenschappelijke collectie van het museum en de stad Leiden. In de sfeer en traditie van de kunst- und wunderkammer speelt Dion met schaal en kopie en ordent hij objecten volgens een eigen methodiek.

Sophie Ernst - film 'De magie van projectie Toverkamer'

Ondanks de voortschrijdende techniek en wetenschap blijft magie van alle tijden. Dat onderzoekt Sophie Ernst (1972, Baarn) in deze vierdelige theatrale projectie: van verschijningen via schaduwen en reflecties, de camera obscura en rookprojecties tot de zogenoemde Pepper’s ghost voorstellingen. Alle opnames vonden plaats in Leiden met Leidse figuranten. De film van Ernst wordt in de Toverkamer gecombineerd met objecten uit de bijzondere toverlantaarncollectie van Museum De Lakenhal.

Kolk en Kusters - kleurenpalet

Kolk & Kusters (Eindhoven) ontwierpen een speciaal kleurenpalet, dat geïnspireerd is op het pigmentgebruik van de in Leiden geboren en getogen schilder Rembrandt Harmensz. van Rijn en naadloos past bij het museum en haar geschiedenis. Het Rembrandtpalet is opgebouwd uit twee lagen en toegepast in alle collectiezalen die gewijd zijn aan de verzamelingen van beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van Museum De Lakenhal en te herkennen aan de kleurtrapjes bij de doorgangen.

Hansje van Halem - expeditiedeuren aan de Lammermarkt

Grafisch vormgever Hansje van Halem (1978, Enschede) heeft voor het museum de expeditiedeur aan de Lammermarkt-zijde ontworpen. Haar werk wordt getypeerd door geometrische, repetitieve, soms bijna psychedelische patronen. De serie stempels is in hoogdruktechniek in stalen platen gedrukt en allitereert fraai met het baksteenmotief van de nieuwe vleugel van Museum De Lakenhal.

Karin Borghouts - foto’s Museum in Transitie

Tussen 2016 en 2019 volgde de Vlaamse fotograaf Karin Borghouts (1959, België) met haar camera het verbouwingsproces in Museum De Lakenhal. Talloze keren dwaalde zij door het museum, speurend naar krachtige beelden van sloopmomenten, van hervonden historische constructies en de verbouwingschaos – maar ook naar onopvallende details. Deze stillevens van de verlaten en in verbouwing verkerende museumruimten zijn opgenomen in de collectie en werden na de heropening een aantal maanden getoond als ooggetuigenverslag van een voorbije fase: het museum in transitie. De fotoserie is ook gepubliceerd in het boek 'Museum De Lakenhal' uit 2019.

Aleksandra Gaca - wandbespanning 'Contra Fabric'

Textielontwerper Aleksandra Gaca (1969, Polen) ontwierp voor het auditorium een wandbespanning met een akoestische functie. Gaca liet zich voor haar patroon inspireren door de gerenommeerde kunstenaar Theo van Doesburg (1884 - 1931), die honderd jaar geleden vanuit Leiden het beroemde, internationale tijdschrift De Stijl oprichtte. Bijzondere bindingen en weefsels zorgen voor subtiele schakelingen in kleur en glans. De stof werd ontwikkeld in het TextielLab | TextielMuseum in Tilburg.

Iemke van Dijk - glas-in-loodramen 'Tijdlijnen'

Iemke van Dijk (1969, Wassenaar) heeft zich in haar ontwerp voor de nieuwe glas-in-loodramen laten inspireren door de contextuele geschiedenis van de objecten in deze ruimte waar het interieur van een 17e eeuwse schuilkerk wordt tentoongesteld. Orde en chaos waren voor dit werk uitgangspunten. Ze ontwierp een raster van rechthoeken die naar boven toe steeds kleiner worden. Hiermee verwijst zij naar ‘het hogere’. De breuklijnen in lood verwijzen naar de scheuring tussen het katholieke en protestantse geloof, eind 16e eeuw.

Ankie Stoutjesdijk - wandtapijt over Leiden

Dit wandtapijt van Ankie Stoutjesdijk (1973, Den Haag) dat een centrale plaats inneemt op de Achterplaats, is een actuele, artistieke infographic (informatieve illustratie). Door middel van geweven tekst en beeld schetst Stoutjesdijk de ontwikkeling van de stad en regio Leiden van 1200 tot nu.Het tapijt is een eigentijdse aanvulling op de textielcollectie van het museum en ontwikkeld in het TextielLab | TextielMuseum in Tilburg.

Thomas Raat - kunsttoepassing gang moderne vleugel

In de installatie 'MMIX' (Romeins schrift voor 2019) speelt Thomas Raat (1979, Leiderdorp) met tegenstellingen: figuratie/abstractie, handwerk/massaproductie, kunst/vormgeving en burgerlijkheid tegenover modernisme. De sentimentele - in Nederlandse huiskamers razend populaire - 'hertjes' van Han van Meegeren uit 1921 vormen een nieuwe, modernistische structuur en haast abstracte realiteit. Daartussen bevinden zich monochrome overgangen van materialen die veel gebruikt werden in de modernistische architectuur vanaf de jaren 20 en 30.

Ilja Leonard Pfeijffer - gedichten in het trappenhuis

Musea gaan over het verstrijken van de tijd. Vanuit deze gedachte vroeg Museum De Lakenhal aan dichter, schrijver en classicus Ilja Leonard Pfeijffer (1968) om een bloemlezing samen te stellen. Hij selecteerde uit de Nederlandse literatuur zes gedichten, variërend van dichter, toneelschrijver en historicus P.C. Hooft (1581-1647) tot voetballegende en taalkunstenaar Johan Cruijff (1947-2016). Ook schreef hij speciaal voor Museum De Lakenhal zelf een sonnet over het verglijden van de tijd. Zo voegt Pfeijffer toch nog wat leven toe aan deze parade van overleden poëten.

Nieuw Leids Laken - Christie van der Haak, Mae Engelgeer, Edwin Oudshoorn, Petra Blaisse/Inside Outside en Claudy Jongstra

Museum De Lakenhal heeft de geschiedenis van het Leids Laken nieuw leven ingeblazen. Vijf kunstenaars en ontwerpers hebben een hedendaagse versie van het Leids Laken ontworpen, geïnspireerd op de collectie van het museum en het ambacht dat er achter schuil gaat. Dit ‘Nieuw Leids Laken’ is exclusief te koop in de museumwinkel. Meer informatie over Nieuw Leids Laken.

D9alk6rm6n ulx6nxcm4nny2vnkht3oeeqh2syr3otjyl0lsabrt1effs6hysf0sqnbhesuiyznhvjqdomosboyxeg=s250 c
The Leiden University Phantom Cabinet - Mark Dion
2pjbelipdil0cpcljsb7r7uoavc6t htp rodilngjgvfef45k9ecc9r4mdb34va0a2hseuv5tv0lqfm6u7damwjlnk=s250 c
De magie van projectie - Sophie Ernst
Mldiwtapyfhacozejbgatc9ykana3rxgqijzuk dis o2r az3klomhjvcshikso5 udxp5c3redod4nowkiazmofaq=s250 c
Rembrandtpalet – Kolk & Kusters
Ujuq npz67bddfc0ryny9c4ytjyw 4pzrlcuu4s6hvnz5hptigzseml3erfnyyt0usgdx0umnmlfh7axb5u2hxw jw=s250 c
Expeditiedeur aan de Lammermarkt - Hansje van Halem
 whuz3q6y9 jdzuy9mhomzvae1y6yk0vmwynoesoast8gl4kpiuquqczsfkkcznrvqn4mohixvxeyxctsgssfpyd5g=s250 c
Museum in transitie - Karin Borghouts
C66t7rytkmrl9cccrcmqmrprhfckd9eq5hxckuobrasy8frwbx5iipl50ae6le8cvri6wzev1khrw6hky3hsbt8iur8=s250 c
Contra Fabric - Aleksandra Gaca
W3ofl 45osh25bnaap uwyowqtjsfbahxslsn1oyiupqeuvxt eiim1 z3ss1rpheu1qwmoczuv6lbfo3jta6gfs=s250 c
Tijdlijnen - Iemke van Dijk
 l86tdoh jw87y0gp3bleyrlg2u9psmpxyvupeg xhxpyb7gnyoeazhr1kwslw8vqmhjeesek8zgyryetb5vampw1g=s250 c
Wandtapijt over Leiden - Ankie Stoutjesdijk
Ozobce6xed8epl sqbzph1opru kcl2ahnrhswq7liczasuc6kgiqkbxzxcckxuahmwnewhaktnv3kxx5bsglx1cia=s250 c
MMXIX - Thomas Raat
Bj6m0vw7henetz5eoxlhoqou2qeodivfxhpaknm3wxqyxv3v8zqsfiqsvgm3ucfmqal1bnunmxjegoeo1qrudsgln9y=s250 c
Bloemlezing - Ilja Leonard Pfeijffer
6pad8oaus3pmomcl3qxyvuoxvdrxnmkqim vjy8ocuzznrq ywtizlw bqbmq8ly ztnngr5sgnm2olotykjw3eaag=s250 c
Nieuw Leids Laken - Claudy Jongstra (Foto: Koen Hauser)