Home

DE TOP 3 VAN: ARIELA NETIV

DIRECTEUR ERFGOED LEIDEN EN OMSTREKEN

De Lakenhal staat natuurlijk tjokvol met prachtige kunst, kunstnijverheid en historische voorwerpen. Een top 3 uit de collectie samenstellen, is net zo moeilijk als een top 3 van mijn favoriete gerechten kiezen. Alles hangt af van het moment, je stemming, wat er speelt in je leven en de associaties die iets bij je oproept. Ik heb daarom, uit het enorme aantal (kunst)voorwerpen dat ik gewoon mooi vind, objecten uitgezocht die iets zeggen over de omgang met (voorwerpen van) geschiedenis.

Duivenbriefjes
Duivenbriefjes Eerste en tweede brief van Louis de Boisot aan Jan van der Does

ARCHIEFSTUKKEN

De duivenbriefjes daarentegen zijn een direct product van de actie zelf. Archiefstukken als deze kunnen veel vertellen over hoe een gebeurtenis zich daadwerkelijk ontvouwde. Al is ook daar de eerste vraag van de historicus: wie schreef dit? Want het standpunt van de maker/schrijver, hetzij de overwinnaar, hetzij degene die nog midden in de angstige belegering zit, kleurt wat er op het tapijt/papier komt. Nog een opmerking: het tapijt biedt ook informatie die in de archieven niet te vinden is. Boten werden zonder bouwtekening gebouwd, dus kennis over het uiterlijk van de geuzenboten komt van kunstwerken als dit tapijt.

TOTAALPLAATJE

Dit vind ik een mooi voorbeeld van een mix van goed, tijdloos design (de bank), inspiratie uit de geschiedenis van de stad (laken) en hedendaags ambacht (textielontwerp). Een object dat vernieuwend is en tegelijk gebruik maakt van onze rijke geschiedenis! Wat het voor mij extra leuk maakt is dat dit model bank het eerste was dat mijn ouders aanschaften voor ons nieuwe huis in Nederland. In sixties oranje, dat dan weer wel…

Nieuw Leids Laken I van Christie van der Haak, op BR 02.7 bank door Martin Visser
Nieuw Leids Laken I van Christie van der Haak, op BR 02.7 bank door Martin Visser
JOHAN COENRAAD ALTORF, LAMBRISERING
JOHAN COENRAAD ALTORF, LAMBRISERING
JOHAN COENRAAD ALTORF, DETAIL LAMBRISERING
JOHAN COENRAAD ALTORF, DETAIL LAMBRISERING

Lambrisering

Het derde werk uit de collectie dat ik presenteer is van Johan Coenraad Altorf. Het is lambrisering bestaande uit gesneden panelen voor de vergaderzaal van N.V. De Centrale Arbeiders- Verzekerings- en Depositobank in Den Haag. De lambrisering bestaat uit vijf delen houtsnijwerk in eikenhout tegen een palissanderhouten achtergrond. De motieven zijn allemaal gebaseerd op de natuur. Voor mij staat dit werk voor alle fraaie details in monumentale gebouwen die we vaak achteloos voorbij lopen, maar die bij nadere beschouwing een kunstwerk op zich blijken te zijn. Niet alleen het interieur van monumenten, ook het exterieur bevat meestal dit soort details, zie bijvoorbeeld het glas van het trappenhuis van Stationsplein 107 en het beeldhouwwerk aan het kantongerecht (de afbeelding bovenaan deze pagina) op de Witte Singel. Een gebouw is vaak een Gesamtkunstwerk. Museum De Lakenhal zelf is daar een mooi voorbeeld van. Het is jammer dat dit soort details niet altijd in hun oorspronkelijke omgeving bewaard kunnen blijven, maar plaatsing in een museum is dan een goede tweede keus.

Ariela Netiv
Ariela Netiv
Museum Molen De Valk, Leiden
Museum Molen De Valk, Leiden

Over Ariela Netiv

Ariela Netiv is historicus en sinds 2013 directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Bij ELO werken archivisten, archeologen, bouw- en architectuurhistorici nauw samen. Zij informeren over de geschiedenis van Leiden en Omstreken en adviseren over de omgang met dit erfgoed. ELO beheert ook archieven en archeologische- en bouwhistorische vondsten. Voor het publiek is er een studiezaal, educatieve activiteiten en een website met ruim anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Molenmuseum De Valk maakt eveneens deel uit van ELO. Voor ELO was Ariela directeur van het gemeentearchief, later Regionaal Archief Leiden. Ariela is sinds 2007 actief als bestuurslid van de 3 October Vereeniging.

website ELO website Museum Molen De Valk website 3 October Vereeniging