Home

DE TOP 3 VAN: CASPER FAASSEN

KUNSTENAAR

Een top drie samenstellen, dat valt niet mee. Veel schilderijen uit Museum De Lakenhal hebben als inspiratie gediend voor projecten of werken van mijzelf. Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, de bloemen van Floris Verster en de koningskinderen van Matthijs Maris. Maar het werk dat het meest indruk op mij heeft gemaakt en nog steeds maakt is 'Gezicht op Leiden' van Jan van Goyen. Die staat bij mij met stip op nummer één.

HET GROTE GELE DOEK

Ik zou graag alle werken van mijn vrienden/collega's op nummer 3 zetten. Allart Lakke , Izaak Zwartjes, Maurice Braspenning, Thomas Raat. Het is fantastisch om hun werk van dichtbij te zien ontstaan en het vervolgens in Museum De Lakenhal tussen alle toppers te zien hangen. Dan reken ik daar voor het gemak Jan Wolkers ook bij. Mijn band met Karina via Onno Blom zorgt ervoor dat ik het werk en leven van Wolkers steeds dichterbij voel. Zijn laatste grote werk, het 'grote gele doek', hangt nu in in het museum met de kleine drieluikjes van Allart Lakke en 'Pope' van Maurice Braspenning, bij het Laatste Oordeel van Van Leyden. Ik bedoel maar.

MAURICE BRASPENNING, SWAMP (2001)
MAURICE BRASPENNING, SWAMP (2001)

INTO THE GREAT WIDE OPEN

Tussen 1 en 4 september presenteert Museum De Lakenhal het werk van Casper Faassen op het festival Into The Great Wide Open. Casper toont op Vlieland verschillende werken liggend op de grond. Werken die luchten van verschillende momenten van de dag, of seizoenen weerspiegelen. Door deze presentatie lijkt het net alsof het een wateroppervlakte is. In de traditie van oude meesters laat hij een moment of impressie bevriezen.

BIOGRAFIE

Casper Faassen (Leiden, 1975) is geïnspireerd door grootmeesters als Rembrandt, Verster en Van Goyen. Hij neemt klassieke onderwerpen als uitgangspunt (portretten, stillevens, landschappen, naakten), maar verrast door verschillende technieken en materialen op onverwachte wijze te combineren.

Recent heeft het Fotografiska Museum in Stockholm Casper's werk gepresenteerd in een solo-tentoonstelling. Op uitnodiging van Japan Museum Sieboldhuis ontwikkelt Casper zijn eerdere show 'Seisui' door, het resultaat zal in december van dit jaar in Leiden te zien zijn.