Home

Deze (na)zomer vragen we bekende mensen uit het netwerk van Museum De Lakenhal naar hun top 3 van kunstwerken uit de collectie. Wethouder Cultuur Robert Strijk maakte vorig jaar voor én achter de schermen van Museum De Lakenhal mee hoe de museumpraktijk eruit ziet. Een bijzondere dag met een hoofdrol voor het favoriete kunstwerk van de wethouder. Lees verder en ontdek welke kunstwerken nog meer in de top 3 van de wethouder staan!

Geschiedenis van Leiden

Op nummer 1 kies ik Mattheus Ignatius van Bree, met het schilderij "De zelfopoffering van Burgemeester Pieter van der Werff" uit 1817. Dit doek van ruim vier meter hoog en bijna zes meter breed verbeeldt het moment waarop burgemeester Van der Werf in 1574 zijn eigen lichaam als voedsel aanbiedt aan een hongerige menigte. Volgens de overlevering wilde hij met deze heldendaad zijn stadsgenoten ervan overtuigen niet toe te geven aan de honger, maar te volharden in hun verzet tegen de Spaanse overheersing. Dit schilderij staat, samen met de hutspot, op een gedeelde eerste plaats. Dit omdat deze beide kunstwerken voor mij het beste de geschiedenis van Leiden vertellen. Dit is het verhaal dat ik als jongetje van drie á vier jaar voor het eerst hoorde, en door de jaren heen steeds beter leerde kennen: het mooie en enigszins geromantiseerde verhaal van Leidens Ontzet en 3 oktober.

Robert Strijk (D66) is sinds 2010 wethouder bij de gemeente Leiden. Sinds 2014 is hij wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur.