Home

21 en 22 september

Museum De Lakenhal presenteert 25e Kunstroute Leiden

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 staat Leiden weer in het teken van de jaarlijkse Kunstroute. Voor de 25e keer krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij professionele kunstenaars. Museum De Lakenhal biedt daarmee een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van beeldhouwwerken tot innovatieve kunst.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal organiseert de Kunstroute om Leidse kunstenaars de gelegenheid te geven zich te presenteren aan een groot publiek. Jaarlijks komen er circa 5.000 mensen op af uit stad en regio, en zelfs van ver daarbuiten. De meer dan 150 open ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven vormen een levendige, laagdrempelige omgeving waar jong en oud van kunst kan genieten. Museum De Lakenhal fungeert tijdens deze feestelijke editie als startpunt. Het routeboekje is hier gratis verkrijgbaar.

Bekijk de Kunstroute, de deelnemers en alle activiteiten.

Gratis toegang

Op vertoon van het Kunstrouteboekje krijgt u tussen 10.00 en 12.00 uur gratis toegang tot het museum. U kunt dan o.a. kijken naar het werk van Iemke van Dijk in de schuilkerk. Haar werk is ook te zien in de Brandmeester, Plaatsteeg 20 (voormalige brandslangtoren).

Filmvertoningen in het museum

  • Dansfilm 'Flow' is door DansBlok opgenomen in Museum De Lakenhal. De film is het gehele weekend te zien in de galerij op het Voorplein.
  • Leiden Op de Kaart’. Roger Busschots maakte filmpjes van ca. 25 Kunstroute deelnemers. Deze zijn te zien in de galerij op het Voorplein.
  • ‘Upstream’, ‘Downstream‘, en ‘Floorstream’. Deze films zijn onderdeel van de serie 'Natures Mortes’ van Inge Reisberman, die is aangekocht door het museum. De film wordt vertoond in het Auditorium. Haar overige werk is te zien in haar atelier op Haagweg 4.
  • ‘Interesting Noises’ van kunstenaar Marlies van Boekel: "In april 2017 ben ik begonnen met filmopnamen van de nieuwbouw van het museum vanuit mijn eigen tuin. Het was heel interessant om het bouwproces van zo’n groot nieuw gebouw in de context van een 17de-19de -eeuwse binnenstad te volgen."
  • Tijdens het kunstrouteweekend zal kunstenaar Lamp Wouda bouwen aan een Aqua Machina. Dat gebeurt op een ponton in de gracht voor het museum.

The Big(ger) Picture

Rondom de jaarlijkse Kunstroute wordt traditiegetrouw een project georganiseerd voor de groepen 7/8 van de Leidse basisscholen. Na een sluiting van bijna drie jaar, wegens verbouwing en uitbreiding, kunnen de rondleidingen dit jaar weer plaatsvinden in het museum! Het thema van het Kunstroute Scholenproject 2019 is The Big(ger) Picture.

Nacht van Ontdekkingen

De Nacht van Ontdekkingen speelt dit jaar met licht en donker. Tientallen wetenschappers van alle faculteiten van de Universiteit Leiden buigen zich op zaterdag 21 september samen met theatermakers, kunstenaars en muzikanten over dit thema. Een avond lang nemen ze je mee in hun verwondering en werpen ze licht op onverwachte ontdekkingen. Museum De Lakenhal is partner van Nacht van Ontdekkingen.