Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets
Home

13 september 2019

KUNSTROUTE LEIDEN BESTAAT 25 JAAR

In 1994 begonnen als initiatief van een kunstenaar, na 25 jaar een van de grootste culturele evenementen van Leiden. Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 vindt in Leiden de jaarlijkse Kunstroute plaats. Bezoekers kunnen ateliers van 165 professionele Leidse beeldend kunstenaars en kunstinstellingen bezoeken op 86 locaties. Tijdens het Kunstrouteweekend vinden verschillende bijzondere projecten plaats. Museum De Lakenhal geeft met de Kunstroute Leiden een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van sieraden tot performances. Een blik achter de schermen van de kunstenaar, een goed gesprek en de mogelijkheid om kunst te kopen zijn de ingrediënten van Kunstroute Leiden.

Een kwart eeuw Kunstroute

Het jubileum wordt gevierd met een expositie in kunstcentrum Haagweg 4,waar de wortels van de route liggen. Initiatiefnemer van het eerste uur, kunstenaar Frank Kappé, is op zondag aanwezig om toelichting te geven. Ook in het jaarlijkse routeboekje wordt een korte terugblik gegeven.

Startpunt Museum De Lakenhal

Na een restauratie en uitbreiding van ruim twee jaar is Museum De Lakenhal weer geopend en het startpunt van Kunstroute Leiden 2019. Hier zijn de routegidsen op te halen en is meer informatie te vinden over de deelnemers en over bijzondere activiteiten tijdens het weekend.

Tijdens het routeweekend wordt in het museum werk getoond van Inge Reisberman, Marlies van Boekel en Iemke van Dijk, hedendaagse Leidse kunstenaars die deelnemen aan de Kunstroute en van wie in het afgelopen jaar werk is aangekocht door het museum. Op vertoon van het routeboekje krijgen bezoekers gratis toegang tot Museum De Lakenhal tussen 10 en 12 uur.

Leiden op de Kaart en Dansfilm Flow

Filmer Roger Busschots maakte voor zijn initiatief ‘Leiden op de Kaart’ portretten van een aantal Kunstroute deelnemers. Bij het startpunt zijn deze filmpjes gedurende het hele weekend te zien, evenals de dansfilm Flow waarin de jonge dansers van DansBlok een choreografie dansen in verschillende zalen van Museum De Lakenhal.

Voor ieder wat wils

Het kunstrouteweekend is ook een moment waarop zeer uiteenlopende beeldende kunstprojecten worden gepresenteerd. Van het waterkunstwerk ‘Aqua Machina’ tot figuratieve kunst in het Pesthuis, van een cartoonbattle tot een expositie over ‘Moeders’, van stofontwerpen van Christie van der Haak tot de ‘Homage to Humanity’ van fotograaf Jimmy Nelson. Theater De Generator staat in het teken van ‘The Uselessness of Art’ terwijl jonge makers werk laten zien bij Peen en Ui en ROEM. Meer informatie over al deze projecten, activiteiten en de deelnemers is te vinden op kunstrouteleiden.nl

Praktische informatie

De deelnemende locaties zijn op beide dagen tussen 12.00 en 18.00 uur gratis te bezichtigen (Museum De Lakenhal is beide dagen tussen 10.00 en 12.00 uur op vertoon van het routeboekje gratis te bezoeken). Informatie over deelnemers, locaties en activiteiten is online te vinden op kunstrouteleiden.nl (ook via smartphone en tablet). De routegids is (nu al) gratis verkrijgbaar bij Museum De Lakenhal -het startpunt van de route-, VVV (Stationsweg 26) en Galeriecafé Leidse Lente (Haagweg 4).

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met Resi van de Ploeg, projectleider Kunstroute Leiden: r.van.der.ploeg@lakenhal.nl / 071 516 53 60.

Foto: Danielle Reizevoort