Museum De Lakenhal is tijdelijk gesloten
Home

26 juni 2020

Kunstroute Leiden kan doorgaan in september

Gisteren was er dan toch groen licht voor Kunstroute Leiden in september. Wethouder Yvonne van Delft maakte dit bekend. De coronacrisis stelde organisator Museum De Lakenhal voor de vraag of het evenement op een veilige en verantwoorde wijze kan plaatsvinden. Het antwoord is ja. Op zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 is het zover. Bezoekers kunnen op 86 locaties de ateliers van de 165 deelnemers, 125 professionele Leidse beeldend kunstenaars en 40 kunstinstellingen/galeries bezoeken.

Al 26 jaar vindt in september de Kunstroute in Leiden plaats. Een heel weekend lang openen Leidse kunstenaars en galeries de deuren van hun ateliers voor publiek - een unieke gelegenheid om hun werk te bekijken én kopen. En om kunstenaars persoonlijk te ontmoeten.

Aanpassingen in verband met coronamaatregelen

Achter de schermen heeft de organisatie – in nauwe samenwerking met de kunstenaars en galeries – onderzocht op welke manier de Kunstroute in aangepaste vorm door kan gaan. Alle betrokkenen zijn blij met de steun van de gemeente en opgelucht dat zij een verantwoorde manier hebben gevonden zodat ook dit jaar Leidenaren kunnen genieten van hedendaagse kunst in de eigen stad. Het waarborgen van de 1,5 meter is een extra voorwaarde voor deelname van kunstenaars en galeries aan de Kunstroute. De organisatie volgt de richtlijnen van het RIVM en kan binnen die maatregelen de Kunstroute neerzetten. Uiteraard kan dit alleen als het aantal coronabesmettingen inderdaad stabiel blijft en niet opnieuw gaat toenemen. 

De Kunstroute trekt gemiddeld 5.000 tot 7.000 bezoekers. De spreiding over 86 locaties in de stad maakt dat er meestal maar enkele bezoekers tegelijk op één plek aanwezig zijn. Alleen bij de verzamellocaties zoals Haagweg 4, de Kaasmarktschool en ARS Aemula liggen die aantallen hoger. Per ruimte zijn maximum aantallen bezoekers vastgesteld. In de verzamelruimtes komen routes om de in- en uitloop van bezoekers in goede banen te leiden. Ook worden extra hygiënemaatregelen genomen.

Over Kunstroute Leiden

In 1994 begonnen als initiatief van één kunstenaar, is de Kunstroute na 26 jaar één van de grootste culturele evenementen van Leiden. Tijdens het Kunstroute-weekend vinden verschillende bijzondere projecten plaats. Museum De Lakenhal geeft met de Kunstroute een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van sieraden tot performances. Een blik achter de schermen van de kunstenaar, een goed gesprek en de mogelijkheid om kunst te kopen zijn de ingrediënten.  

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd in een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Met een inspirerend programma laat Museum De Lakenhal zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden kijken.  

Praktische informatie

Data en tijden: zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 tussen 12 en 18 uur. Meer informatie over de Kunstroute Leiden op kunstrouteleiden.nl. Vanaf augustus zijn alle deelnemers en hun werken te vinden op deze geheel vernieuwde website.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Resi van der Ploeg | projectleider Kunstroute Leiden | r.van.der.ploeg@lakenhal.nl | 06-20177121

%>