Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets
Home

14 september 2018

MUSEUM DE LAKENHAL PRESENTEERT KUNSTROUTE LEIDEN MET DIVERSE PREMIÈRES

Op zaterdag 22 en zondag 23 september 2018 vindt in Leiden de jaarlijkse Kunstroute plaats. Voor de 24e keer kunnen bezoekers ateliers van 155 professionele Leidse beeldend kunstenaars en kunstinstellingen bezoeken. Tijdens het Kunstrouteweekend vinden verschillende premières plaats.

Museum De Lakenhal geeft met de Kunstroute Leiden een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van sieraden tot performances. Een blik achter de schermen van de kunstenaar, een goed gesprek en de mogelijkheid om kunst te kopen zijn de ingrediënten van Kunstroute Leiden.

Opening en bekendmaking winnaar Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs

De Kunstroute Leiden wordt op zaterdag 22 september om 10.30 uur geopend door cultuurwethouder Yvonne van Delft. Op het Pieterskerkhof, voor de deur van startpunt Old School (Pieterskerkhof 4A), zal zij ook de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitreiken aan een van de drie genomineerde kunstenaars; Robbert Pauwels, Alexandra Hunts en Dimitar Genchev. Het werk van deze jonge kunstenaars is gedurende het kunstrouteweekend te bezichtigen in Old School.

Daarnaast is kunstrouteweekend ook het moment waarop meerdere kunstprojecten een première beleven:

Roos Tulen - Lichaamsbeeld

Lichaamsbeeld van Roos Tulen is te zien op het Pieterskerkhof. Tulen besloot een jaar geleden om haar lichaam als sculptuur ter beschikking te stellen aan 20 verschillende fotografen.

Pop Up Art Space Society – Liquid Society

In een loods aan de Hoge Morsweg 160 opent een fonkelnieuwe Pop Up Art Space de deuren: Liquid Society. Het is een multidisciplinair en multimediaal kunstprogramma rondom de ‘vloeibare krachten’ in de samenleving. Grenzen, wetenschap en de stad als brein komen aan bod. Een programma van drie maanden vol experimenten door kunstenaars, wetenschappers en vormgevers dat start op zaterdag 22 september.

Art Kitchen#2: Jonge makers

In Ars Emulae Naturae presenteren vijf recent afgestudeerde kunstenaars de resultaten van een werkperiode die zij afgelopen zomer doorbrachten onder de noemer Art Kitchen#2. Er wordt gedanst en er zijn illustraties te bewonderen.

Kinderkunstroute

Dit jaar is er een Kunstroute, speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar, georganiseerd door De Cultuurcoaches in de wijk. Op initiatief van de gemeente Leiden laten zij de jeugd kennismaken met muziek, nieuwe media, beeldende kunst, dans en theater.

Praktische informatie

De deelnemende locaties zijn op beide dagen tussen 12.00 en 18.00 uur gratis te bezichtigen (op een paar locaties wordt een toegangsprijs gevraagd). Informatie over deelnemers, locaties en activiteiten is online te vinden op kunstrouteleiden.nl (ook via smartphone en tablet). De routegids is (nu al) gratis verkrijgbaar bij VVV (Stationsweg 26), Galeriecafé Leidse Lente (Haagweg 4) en Old School (Pieterskerkhof 4A).