Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

28 mei 2019

Museum De Lakenhal presenteert 25e Kunstroute Leiden

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 staat Leiden weer in het teken van de jaarlijkse Kunstroute. Voor de 25e keer krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij professionele kunstenaars. Museum De Lakenhal biedt daarmee een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van beeldhouwwerken tot innovatieve kunst. Tijdens deze feestelijke editie fungeert Museum De Lakenhal als startpunt.

Museum De Lakenhal organiseert de Kunstroute om Leidse kunstenaars de gelegenheid te geven zich te presenteren aan een groot publiek. Jaarlijks komen er circa 5.000 mensen op af uit stad en regio, en zelfs van ver daarbuiten. De meer dan 150 open ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven vormen een levendige, laagdrempelige omgeving waar jong en oud van kunst kan genieten. Het is ieder jaar weer een bijzondere ervaring om in de ateliers het werkproces van de kunstenaars direct te kunnen volgen. De Kunstroute biedt daarnaast een unieke gelegenheid om in het atelier direct werk van de betrokken kunstenaars aan te kopen. Op zaterdag 21 september sluit de Kunstroute aan bij de ‘Nacht van Ontdekkingen’.

Startpunt in vernieuwd Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal heropent op 20 juni 2019 en is zo na ruim 2 jaar weer het startpunt van de Kunstroute Leiden. Gedurende het Kunstrouteweekend worden hier de gratis routegids en aanvullende informatie verstrekt. Ook wordt werk van enkele hedendaagse Leidse kunstenaars getoond. Alle deelnemende locaties zijn op beide dagen van 12.00 tot 18.00 uur geopend. De deelnemers zijn vanaf 14 juni 2019 te vinden op www.kunstrouteleiden.nl

25 jaar Kunstroute

Wat in 1994 begon met 44 deelnemers is in 25 jaar uitgegroeid tot een cultureel evenement met 165 deelnemers. Het zilveren jubileum krijgt vorm in feestelijke activiteiten en een jubileumeditie van het routeboekje.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Door de bijzondere ontmoetingen tussen heden en verleden die hier plaatsvinden, is Museum De Lakenhal een inspiratiebron voor iedereen!

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie contact op met Resi van der Ploeg, projectleider Kunstroute Leiden, r.van.der.ploeg@lakenhal.nl, 071 516 79 65