Home

Tentoonstelling Claudy Jongstra

Verlengd t/m 29 augustus!

  • Voor deze tentoonstelling geldt de reguliere toegangsprijs (geen toeslag)
  • Boek je ticket alvast online
  • Download de L@kenhal-App en luister naar de audiotour met cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, parfummaker Yeva Swart, meditatiedocent Eveline Brandt en Claudy Jongstra zelf
  • Bekijk welke activiteiten er speciaal rondom deze tentoonstelling ontwikkeld zijn.


Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. In de tentoonstelling Claudy Jongstra verbindt Museum De Lakenhal al deze facetten in een zintuiglijke ervaring.

Nieuw werk

Speciaal voor Museum De Lakenhal maakte Jongstra nieuwe werken: NINE en Cosmic Cry die samen een installatie vormen. NINE is het grootste geweven werk dat Jongstra ooit maakte en stroomt als een aards landschap door de ruimte. Jongstra plaatst hiermee een kritische noot bij monocultuur en met zonnepanelen gevulde landschappen.

Ook Woven Skin (2018) is na een wereldtournee voor het eerst in Nederland te zien. Een nomadisch werk dat urgentie uitstraalt, een aanklacht tegen de uitputting van onze aarde. De vervilte lappen ogen als gevilde huiden en verwijzen naar het kwijtraken van onze bescherming.

Woven Skin
Woven Skin Foto: Ronald Tilleman
Nine en Cosmic Cry
Nine en Cosmic Cry Foto: Ronald Tilleman

Natuurlijke verbinding

Wol is de logische verbinding tussen het oeuvre van Claudy Jongstra en het wereldberoemde Leidse Laken. De kenmerkende diepe zwarte en blauwe kleuren van deze stoffen komen terug in NINE en Cosmic Cry. Jongstra gebruikt hiervoor pigmenten uit zelf geteelde indigo-, wede- en meekrapplanten. In het tweede deel van de tentoonstelling gaan de historische vaste collectie en de actuele werken van Jongstra in dialoog met elkaar. De Leidse textielgeschiedenis wordt verbonden met Jongstra’s eigen bronnen-, stalen- en materiaalonderzoek.

Zintuiglijke ervaring

Zintuiglijk waarnemen is essentieel voor Jongstra. Door meer zintuigen te gebruiken, staan mensen open voor nieuwe ervaringen. De werken van Jongstra roepen door de textuur, de geur en de diepe, natuurlijke kleuren die zintuiglijkheid op. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Jongstra ook een geur, geïnspireerd op de nacht en de diepe blauwe en zwarte tinten.

over Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (1963) is van ontwerper uitgegroeid tot een beeldend kunstenaar met een inhoudelijke, activistische filosofie. Ze verwierf grote bekendheid met haar ontwerpen van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. Haar werken zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York. In 2019 werd zij geïnaugureerd tot lid van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en in 2019 was zij Kunstenaar van het jaar.

Foto: Marit Geluk
Het geurenkabinet met onder andere Het Nachtparfum
Het geurenkabinet met onder andere Het Nachtparfum Foto: Ronald Tilleman

Lang noemde men mij 'wolkunstenaar'. Een fijn woord, lieflijk, niet bedreigend. Maar het is ook bullshit. Ik ben een activist. Ik wil mensen aanzetten tot actie.

Claudy Jongstra

Achter de schermen bij Claudy Jongstra

'Wie weet nog iets van een plantaardige kleur': een film van Marit Geluk

Een jaar lang volgde filmmaker Marit Geluk kunstenaar en activist Claudy Jongstra. We zien haar op haar boerderij, in Museum De Lakenhal en tijdens de voorbereidingen voor haar tentoonstelling.

Panelgesprekken 'Aan de duurzame tafel'

Woven Skin reisde de hele wereld over om als arena te dienen voor gesprekken over de verstoorde relatie tussen mens en natuur. Te midden van deze prikkelende installatie organiseerde Museum De Lakenhal drie panelgesprekken. Presentator Andrea van Pol (bekend van o.a. Opium en Vroege vogels) ontrafelt met verschillende gasten - van boer tot bioloog en van activist tot filosoof - actuele thema’s geïnspireerd door het werk van Claudy Jongstra.

bekijk alle afleveringen

Initiatieven

Als onderdeel van Jongstra’s project Community Seed Bank for Colour, is er een samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden voor de ontwikkeling van gebiedseigen wede. De door Jongstra gekweekte wede wordt zo een Leidse afstammeling van haar gewas in Friesland. De planten zijn dit voorjaar ingezaaid en gebruikt als pigment voor de wol in de installaties. Het maakt de visie van Jongstra zichtbaar en tastbaar.

De tentoonstelling vormt ook de aftrap voor Jongstra’s project Extended Ground: een pamflet voor de herontdekking van ambacht en de verbinding tussen landbouw-, zorg- en onderwijsorganisaties.

Nieuw Leids Laken

Museum De Lakenhal blaast de geschiedenis van het Leids Laken een nieuw leven in. Vijf kunstenaars en ontwerpers, waaronder Claudy Jongstra, hebben een hedendaagse versie van het Leids Laken ontworpen, geïnspireerd op de collectie van het museum en het ambacht dat erachter schuil gaat. Dit 'Nieuw Leids Laken’ is exclusief te koop in de museumwinkel, mét lakenloodje.

Foto: Koen Hauser
Foto: Ronald Tilleman


De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Suzanne Oxenaar en conservator Nicole Roepers.

begunstigers

De tentoonstelling en het publieksprogramma zijn mede mogelijk gemaakt door (financiële) steun van:

Mondriaan Fonds | Stichting Stokroos | Fonds 21 | Leiden Stad van Ontdekkingen | DZB Leiden | Circulair Warenhuis | Hortus botanicus Leiden | Fries Museum | Keim Nederland BV