Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

Terugblik The Big Draw en 20ste Kunstroute Leiden

30 september 2014

Afgelopen weekend stond Leiden in het teken van de 20ste Kunstroute. Zo'n 7000 mensen doorkruisten de stad, op bezoek bij de 145 deelnemende kunstenaars, galeries en overige initiatieven. In totaal openden maar liefst 73 locaties hun deuren! Om het jubileumjaar extra uitbundig te vieren werd tekenfestival The Big Draw naar Leiden gehaald. Duizenden mensen namen deel aan de 100+ activiteiten die door de hele stad werden georganiseerd.

Kunstroute 2014
Kunstroute 2014 Foto: Gabi van Ingen

The Big Draw

In 2000 werd de eerste editie van The Big Draw georganiseerd in Londen. In de jaren daarna werd het concept overgenomen door meer dan twintig andere steden wereldwijd, altijd vanuit de overtuiging dat iedereen kan tekenen. Een greep uit het aanbod van activiteiten in de stad: The Biggest Draw (tekenen op de Breestraat op autovrije zondag), doodlen in het raamkozijn bij Haagweg 4, tekeningen van Antoinette Nausikaä in Galerie LUMC, zen tekenen bij het SieboldHuis en The Big Screen in Museum De Lakenhal. Ook werden duizenden kraskaarten verspreid waarop men werd uitgenodigd om een tekening te krassen. Wie de kaart inleverde bij Museum De Lakenhal maakte kans op een prijs.
Er werd met de activiteiten aansluiting gezocht bij andere evenementen in de stad, zoals het Open Monumentenweekend (13-14 sept), de Nacht van Kunst & Kennis (20 sept), de Geluksroute (20-21 sept), de Nationale Burendag (27 sept). Het Kunstroute-scholenproject is gekoppeld aan het Kinderrechtenfestival van UNICEF en Gemeente Leiden (16-21 nov 2014).

De winnende tekening van Hendrik Jan Brakels
De winnende tekening van Hendrik Jan Brakels Foto: Johan Kranenborg
Opening The Big Draw
Opening The Big Draw Foto: H.J. Hoogenberk

Industry Day

Voorafgaand aan de opening van de Kunstroute op donderdag 25 september werd voor de tweede keer de Industry Day georganiseerd: een symposium en netwerkevenement voor het culturele en creatieve werkveld, bedoeld om de Leidse cultuursector nog professioneler en sterker te maken. In Scheltema spraken Mieke Conijn (directeur Kunstenlab Deventer), Lyda Vollebregt (artistiek leider Dordtyart) en Niki Koutouras (Stylicious) over de manier waarop zij opdrachten geven aan kunstenaars en creatieve geesten. Michiel Hogenboom (beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van de blog We Like Art) vertelde over de rol die internet kan spelen in de beroepspraktijk van kunstenaars en creatieve zzp’ers.

Industry Day 2014
Industry Day 2014 Foto: Gabi van Ingen

De Kunstroute en The Big Draw worden georganiseerd door Museum De Lakenhal.
De Industry Day wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Leiden.