Home
activiteit

Museumnacht in Museum De Lakenhal

zaterdag 1 juni 2024

Op 1 juni vindt de 16e editie van de Leidse Museumnacht plaats. Tijdens de Museumnacht is het hele museum geopend en kun je meedoen met allerlei activiteiten. Bekijk het programma hieronder.

'Maak je punt' met De Stencilkoning

doorlopend van 20.00 tot 00.30 uur in het Atelier

In de tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie staat een stencilmachine. Dit type machine was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw populair onder allerlei groeperingen die drukwerk in beperkte oplage wilden verspreiden. Zo ook bij de Surinaamse Studenten Unie in Leiden, die er bijvoorbeeld pamfletten en een heel boek van Anton de Kom mee drukte. Het is een voorloper van de printer zoals we die nu kennen, maar dan eentje die je met de hand moet bedienen. Daar weet stencilkoning Erwin Blok alles vanaf. Onder zijn leiding én die van onze professionele museumdocenten maak je tijdens de Museumnacht jouw punt met behulp van de stencilmachine. Je kunt teksten en tekeningen maken die op een stencil worden overgezet. Daarna kun je ze in allerlei kleuren en lagen afdrukken.

Korte lezingen over Rembrandts vier zintuigen

In de Rembrandtzaal

Museum De Lakenhal is jarig! In 2024 bestaat het museum 150 jaar. Dat vieren we met de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast de Brillenverkoper (het Zicht) uit de Operatie (het Gevoel), de Drie zangers (het Gehoor) en de Flauwgevallen patiënt (de Reuk). De vier schilderijen zijn 150 dagen in het museum te zien en speciaal tijdens Museumnacht houdt conservator oude kunst, Janneke van Asperen, korte lezingen op zaal, naast de werken. Eén van deze lezingen is in het Engels.

KRISTINA KOVALYOVA: hedendaags muziekproject Hristya v Namysti

Stap binnen in de wereld van Kristina Kovalyova, waarin Oekraïens erfgoed en de creativiteit van jazz worden samengeweven tot een betoverend muzikaal tapijt. Hristya v Namysti is een project van deze zangeres, geïnspireerd op herinneringen aan Oekraïense volksliederen, slaapliedjes en sprookjes die ze van haar grootouders hoorde. Haar hedendaagse composities roepen een sterk gevoel van nostalgie op en raken aan thema’s als verandering, verlies, zelfontdekking en liefde in het leven. Met haar nieuwe internationale band trad zij op bij prestigieuze evenementen zoals Jazzfest, VPRO Vrije Geluiden, de Keep An Eye Jazz Award en de Rough Diamonds Series in het Bimhuis. Tijdens Museumnacht wordt zij begeleid door pianist Jelle Willems.

SPIERGEHEUGEN – DansBlok en KASSETT

Muziektheater en dans over de kracht van lichamelijke herinnering

Er was een gesprek. Toch? We hadden het over… Vroeger. Geloof ik. Er speelde muziek, een meezinger, geloof ik. Hard. Te hard. Ik kon mezelf bijna niet verstaan. Ik maakte een flauwe grap over mijn liefde voor oude foute hitjes. En toen ging het fout. Iemand begon te schreeuwen. Of schreeuwde ik zelf?
Ik herinner, dus ik ben: onze herinneringen maken ons tot wie we zijn. Maar we weten ook dat ons geheugen feilbaar is en sommige herinneringen diep verstopt raken. In SPIERGEHEUGEN verkennen KASSETT en DansBlok de herinnering. Een vrouw die opschept dat ze nooit iets vergeet, verzandt door één ontbrekend detail toch in de mist van het geheugen. Langzaam neemt het lijf, belichaamd door twee dansers, het geheugen over. Gedreven door stuwende elektronische, maar haperende beats, komen flarden van herinneringen terug via haar spiergeheugen.

DRAW SOME MORE

kunstenaar Maarten Slof laat je tekenen met licht

Laat jouw teken achter in het donker tijdens deze Museumnacht. De Leidse beeldend kunstenaar Maarten Slof ontwikkelde de installatie Draw Some More, waarbij je in het donker op panelen tekent met licht. De tekeningen blijven maar een paar minuten zichtbaar. Daardoor kun je reageren op wat jouw voorgangers hebben neergezet, terwijl jij zelf de basis legt voor de bezoekers die na jou komen. Maak voor het museum ook nog even een selfie bij de lichtgevende letters NACHT die Maarten Slof samen met Mark Flipse maakte.

IK WAS MIJN WALVIS KWIJT – René Oskam

Het is inmiddels vier rondjes om de zon geleden dat René Oskam optrad tijdens de Leidse Museumnacht. In de tussentijd zijn alle planeten lichtjaren verschoven en is niets meer zoals het ooit was. We zijn dingen kwijtgeraakt waarvan we niet wisten dat we ze hebben gehad en we hebben gevonden wat we eigenlijk niet kwijt waren. In zijn poëtische voorstelling-achtige-lezing Ik was mijn walvis kwijt stappen we in de creatieve achtbaan en gaan we op zoek naar, jawel, zijn walvis…

PIANIST WIM VERSCHUREN speelt composities van een eeuw geleden

Wim Verschuren (1997) is afgestudeerd bij de Belgische meesterpianist Stéphane de May aan het conservatorium van Rotterdam. Sindsdien won hij vele prestigieuze prijzen en is hij actief als solopianist. Tijdens Museumnacht bespeelt hij de vleugel in de zaal voor moderne kunst met muziek die past in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het was de tijd waarin De Stijl in Leiden werd opgericht door Theo van Doesburg en waarin zijn vrouw Nelly van Doesburg als Pétro naam maakte met pianospel tijdens de Dada-avonden die zij samen organiseerden. Oude en tegelijk moderne tijden herleven tijdens dit muzikale programma.

O;RIORDAN

Van 20.00 tot 00.00 uur

De dj’s Chris en Tom O;Riordan hebben een voorkeur voor het obscure, het onbekende en andere muzikale rariteiten bestaande uit Japanse funk, Belgische new beat, Chicago house, Zuid-Afrikaanse disco en West-coast electro. Ze zijn allebei oprichters van onafhankelijk online radiostation Maxi Radio en de bekende disco-only evenementenreeks Discotuin. Terwijl Chris onlangs zijn eigen platenzaak Offbeat in Rotterdam opende en de ACHTERBAN feesten runt, is Tom hoofd van het programma bij underground cultuurpodium Wibar. Ze draaien tijdens Museumnacht voor alle oren die bereid zijn een duik te nemen in de grote onbekende diepten.

KLEUREN PROEVEN EN GELUIDEN ZIEN

De tijdelijke presentatie van Rembrandts vier zintuigenschilderijen is de aanleiding voor deze lezing over het neurologische verschijnsel synesthesie. Hoe komt het dat bij sommige mensen mensen prikkeling van een zintuig ook een sensatie in een ander zintuig veroorzaakt? Dat iemand iets proeft wanneer hij een muziekstuk hoort, of kleuren ziet bij muziek? Dr. Egbert Lakke en Drs. Onno Overbeek ontsluieren de mysteries rondom dit fenomeen.

Muziek van RUIS

Broer en zus hebben een band. Die heet Ruis. Ze komen oorspronkelijk uit Den Haag en maken muziek, waarvoor ze zich laten inspireren door bijvoorbeeld Leonard Cohen, Adrienne Lenker en Billy Joel. Emma woont nu in Leiden en Sam zit vaak in het buitenland, dus repeteren is een uitdaging, maar omdat ze elkaar goed kennen en omdat ze het zo leuk vinden om samen muziek te maken, komt het toch altijd voor elkaar.

TRIBES | CONTRAST

Tegenstellingen en verschillen helpen ons om te begrijpen wat we ervaren, maar wat maakt mij anders dan jou? Hoe kun je zo zeker zijn van het contrast dat je ziet? Is contrast een aantrekking van tegengestelde natuur, of vervagen de lijnen naarmate je dichterbij komt, en ontdek je dat het allemaal een en hetzelfde is? Wat maakt het verschil? Wat weten we echt als we de dingen en het leven voor het eerst zien? Wat weten we echt over onszelf? Vanavond zal Tribes Contrast laten zien in de vorm van een dans.

KORTE LEZING over Kimsooja (Engelstalig)

Het verhaal achter de tentoonstelling Thread Roots van de internationaal bekende kunstenaar Kimsooja wordt verteld door Nicole Roepers. Zij is conservator Actuele kunst in Museum De Lakenhal.

Foto: Joep Jacobs
Foto: Joep Jacobs

Flitsrondleidingen door Kimsooja - Thread Roots

Ieder heel en half uur tussen 20.00 en 00.30 uur

Enthousiaste rondleiders staan klaar om je de ins and outs van de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots te laten zien. Stap in de wonderschone wereld van deze Koreaanse kunstenaar. Tijden: ieder heel en ieder half uur tussen 20.00 en 00.30 uur. De rondleiding duurt 15 tot 20 minuten.

Praktische informatie