10 november 2023 t/m 7 juli 2024
Strijden ga ik
Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie
Vandaag de dag is de Surinaamse vrijheidsstrijder Anton de Kom niet meer weg te denken uit de geschiedenis. Zijn geruchtmakende boek Wij slaven van Suriname uit 1934 raakte in de loop ter tijd in vergetelheid. In de jaren zestig ontdekte Rubia Zschuschen, student en lid van de Surinaamse Studenten Unie, in de Leidse universiteitsbibliotheek De Koms manifest voor vrijheid en gerechtigheid voor alle Surinamers. De Surinaamse Studenten Unie zou dit werk, waarin de geschiedenis van Suriname voor het eerst wordt beschreven vanuit de gekoloniseerden, omarmen en breed toegankelijk maken.

Kritische stem
De ontdekking van de eerste druk van Wij slaven van Suriname kwam voor de Surinaamse studenten als geroepen: hierin herkenden zij hun eigen ideeën over Suriname en haar geschiedenis. Enkele jaren daarvoor daarvoor hadden zij zich verenigd in de Surinaamse Studenten Unie, die zich verzette tegen koloniale en imperialistische overheersing waar ook ter wereld. Daartoe gingen zij in binnen- en buitenland de barricades op: ze demonstreerden, publiceerden een opinieblad en gaven optredens.
Onder de indruk van Anton de Kom
Bij hun strijd zetten de studenten Wij slaven van Suriname in om de gevolgen van het Nederlandse kolonialisme in Suriname beter zichtbaar en bespreekbaar te maken. Na vergeefse pogingen het werk in herdruk te krijgen, besloten ze er een roofdruk van te maken, zodat velen de tekst konden lezen. Met toestemming van de familie De Kom publiceerden ze daarna een selectie van zijn gedichten. Daarmee stonden ze aan de basis van diens herwaardering als vrijheidsstrijder en schrijver.
Invloed op de geschiedenis
Met haar vrijheidsstrijd leverde de Surinaamse Studenten Unie een belangrijke bijdrage aan de bewustwording van een jonge generatie ambitieuze Surinamers. Een deel van hen ging terug naar Suriname, anderen kozen voor een toekomst in Nederland. Voor ieder van hen waren hun Leidse jaren de kiem van hun verdere politieke en maatschappelijke leven.
Tentoonstelling in Museum De Lakenhal
Van 10 november 2023 tot en met 7 juli 2024 vertelt de Surinaamse Studenten Unie in Museum De Lakenhal dit voor velen nog onbekende verhaal. In de tentoonstelling zijn historische objecten en een documentaire van filmmaker Emma Lesuis te zien, waarin oud-leden van de Surinaamse Studenten Unie aan het woord komen. Kunstenaar Hedy Tjin maakt speciaal voor deze tentoonstelling kleurrijke wandschilderingen van prominente figuren uit deze geschiedenis.
De tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie is een samenwerking met de Surinaamse Studenten Unie en de Universitaire Bibliotheken Leiden.
