Home
tentoonstellingen

2 maart t/m 21 juli 2024

Kimsooja

Thread Roots

Museum De Lakenhal presenteert met trots van 2 maart t/m 21 juli 2024 de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Het is de eerste solopresentatie van de Koreaanse kunstenaar in Nederland. Kimsooja geldt als een van de meest toonaangevende kunstenaars ter wereld. Haar werk is sterk geworteld in Koreaanse tradities en krijgt vorm in verschillende media. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met globale thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.

Kimsooja, Cities on the Move - 2727km Bottari Truck (Artist Facing Mountain), 1997

Textiel en migratie

In haar installaties, performances, sculpturen, films en foto’s speelt textiel een terugkerende rol. Zo verwijzen haar bekende veelkleurige bottari's, geknoopte bundels van Koreaanse bedspreien waarin persoonlijke bezittingen worden vervoerd, naar de relatie tussen textiel en migratie. Deze twee thema’s keren ook in de collectie van Museum De Lakenhal veelvuldig terug.

Dialoog met de collectie

In de tentoonstelling Thread Roots onderzoekt Kimsooja haar culturele geschiedenis binnen haar ontwikkeling als kunstenaar én in relatie tot de collectie van het museum. Naast de presentatie van meerdere installaties in de tentoonstellingszalen zijn er interventies te zien in ruimtes waar de textielgeschiedenis van Leiden wordt verteld. Hiervoor maakte Kimsooja ook nieuw werk, waarin Koreaanse stalen, patronen en stalenboeken het uitgangspunt vormen voor een dialoog met de Leidse textielcollectiestukken.

Over Kimsooja

Kimsooja werd in 1957 geboren in Zuid-Korea en woont in Parijs en Seoul. Haar werk was eerder te zien op talloze locaties en in musea over de hele wereld, waaronder in solotentoonstellingen in het Museum of Modern Art in New York, het Samsung Museum of Art in Seoul en het Guggenheim Museum in Bilbao. Zij vertegenwoordigde Korea op de Biënnale van Venetië (2013) en op de Biënnale van São Paulo (1998) en nam deel aan Kassel Documenta (2017) en aan vele andere internationale biënnales en triënnales. Haar werk viel meermaals in de prijzen. In 2019 werd ze bekroond met de Lucas Art Award van het Leidse Lucas van Leyden Fonds.

Kimsooja, Thread Routes
Kimsooja, Meta-Painting, 2020

Deze tentoonstelling en het bijbehorende publieksprogramma worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Korea Foundation, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Leiden.

Open Oproep voor Textielproject

Draden

In het kader van de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots organiseren we het project Draden. Werk je in je vrije tijd met textiel, bijvoorbeeld door te borduren, naaien, weven, breien of vilten? Wil je graag je textielwerk verder ontwikkelen samen met anderen? En heb je wortels buiten Nederland? Dan nodigen we je graag uit om mee te doen! Voor het project Draden zijn we op zoek naar vijftien vrouwen uit Leiden en omgeving met een migratie- of bi-culturele achtergrond die met textiel werken. Krijg de unieke kans om je textielwerk verder te ontwikkelen onder begeleiding van een professionele kunstenaar en te presenteren in het Museum De Lakenhal. Lees meer over het project. De inschrijving is gesloten.